środa, 18 stycznia 2012

Pieczone ziemniaki

  Jeśli czasami szare niebo za oknem sprawia, że Wam, tak jak i mi, nie chce się nadzwyczajnie w świecie NIC, nawet robić obiadu, to polecam pieczone ziemniaczki w ziołach. Bo przecież jeść coś trzeba, a przy okazji fajnie gdy jest to proste i smaczne :) A pomysł podpatrzyłam tutaj.






 Składniki :
  •  ziemniaki (ilość wg uznania) 
  • suszone zioła (prowansalskie, majeranek)
  • sól i pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa


  Ziemniaki obrać, umyć i przekroić na połówki lub na ćwiartki, jeśli są duże. Podgotować, aż będą na pół miękkie. 

  Podgotowane ziemniaki odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do miski. Następnie polać je oliwą, posypać ziołami, solą i pieprzem oraz dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko wymieszać i wysypać równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. 

  Piec ok. 0,5h w temp. 200 st. C. Podawać z ulubionym sosem, bądź surówkami.



  Smacznego :)



9 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pieczone ziemniaczki, a tak dawno ich nie jadłam... Zmobilizowałaś mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam takie tylko w knajpie kiedyś, pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie, strasznie je lubię. Nawet same, na kolację. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychota! Mogą być same albo np. do kurczaka :) Lubię jak są chrupiące z wierzchu i miękkie w srodku

    OdpowiedzUsuń
  5. Pieczone ziemniaczki pamiętam z dzieciństwa i do dzisiaj bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czosnkowe, pieczone ziemniaczki - trafią idealnie w moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie ziemniaczki! moje są bez czosnku ale za to z dużą ilością bazylii:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam takie ziemniaczki a wogóle to każde ziemniaczane dania lubie :)

    Kruszynko prosze odezwij się znowu do mnie na majla klogosia@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. pycha! przepadam za takimi ziemniaczkami

    OdpowiedzUsuń