poniedziałek, 24 czerwca 2013

Sernik z mascarpone i truskawkami

  Szybki serniczek z mascarpone, świeżymi truskawkami i galaretką to jedno z dwóch ciast, które zrobiłam na imieniny mamy. Chodziło mi o nieskomplikowane i lekkie ciacho, które sprawdzi się w te upalne dni. Serniczek wyszedł idealnie i wszystkim bardzo smakował, sama byłam zaskoczona, że tak fajnie smakuje :) Przepis na niego zaczerpnęłam stąd i jedyne co bym zmieniła to o połowę zmniejszyła składniki na biszkopt, bo wyszedł mi taki wysoki, że starczyło na jeszcze jeden sernik :))






Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniacznej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
  • 500g zmielonego twarogu do serników (u mnie waniliowy)
  • 250g serka mascarpone
  • 100g cukru pudru
Dodatki:
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe


  Aby upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę, wciąż miksując dosypywać powoli cukier. Żółtka rozbełtać widelcem i dodać do piany, zmiksować na niskich obrotach. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę natłuścić, obsypać tartą bułką i wylać do niej ciasto. Piec ok. 25-30 min. w temp. 170 st. C. Upieczone ciasto stopniowo przyzwyczajać do temp. pokojowej, żeby nie opadło, zostawić do ostygnięcia.

  Twaróg, serek oraz cukier puder zmiksować na gładką masę i wyłożyć na dobrze ostudzony biszkopt. Truskawki pokroić i ułożyć na masie serowej. Obie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Gdy zaczną tężeć wylać je na truskawki i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


  




  
  Smacznego :)
 

sobota, 15 czerwca 2013

Muffinki z miętowymi czekoladkami

  Kilka dni temu dostałam pudełeczko czekoladek z miętowym nadzieniem. Choć bardzo lubię różnego rodzaju miętowe herbatki, soki z dodatkiem mięty, czy lody o tym smaku to do czekoladek ciężko jest mi się przekonać. Postanowiłam je więc "przemycić" w muffinkach licząc na to, że w połączeniu z innymi składnikami bardziej przekonam się do ich smaku. I rzeczywiście, jako dodatek do babeczek sprawdziły się świetnie, w takiej wersji smakują mi o wiele bardziej niż same :)






Składniki na 12 szt.:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl cukru
  • szczypta soli
  •  2 duże jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 0,5 szkl. oleju
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • ok. 10-12 czekoladek z miętowym nadzieniem 


  Suche składniki (obie mąki, proszek, cukier oraz sól) wymieszać w jednej misce. Mokre składniki (jajka, mleko, olej i aromat) w drugiej. Połączyć zawartość obu misek mieszając szybko i niezbyt dokładnie, tak aby pozostały grudki w cieście. Czekoladki posiekać w drobną kostkę i wmieszać do ciasta. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić do 7/8 wysokości. Piec ok. 25 min. w temp. 180 st. C.








  Smacznego :)


poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i puszystą pianką

  Powracam do Was z kolejną rabarbarową propozycją. Przepis na to wspaniałe ciacho znalazłam  tutaj i jestem nim zachwycona (moja rodzinka chyba również, bo gdy podałam je na niedzielny podwieczorek to sprzątnęli wszystko do ostatniego okruszka w kilkanaście minut:)) Także myślę, że powrócę do niego nie raz, a gdy skończy się rabarbar dodam inne owoce sezonowe, powinno wyjść równie pyszne :))






Składniki na blachę o wym. 22x33 cm (można użyć mniejszej blachy wtedy ciasto będzie wyższe):

Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 250g margaryny
  • 5 żółtek
Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szkl.oleju 
  • ok. 0,5 kg rabarbaru
  • 1/4 szkl. cukru pudru



    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, zimne żółtka oraz zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Ciasto rozcierać rękoma jak na kruszonkę, a następnie szybko zagnieść. Podzielić je na dwie części (w proporcji 40% i 60%), zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

  Rabarbar obrać, pokroić w niedużą kostkę i obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze. Odstawić.

  Dno wyłożonej pergaminem blaszki wykleić większą częścią schłodzonego ciasta. Piec je przez ok. 20 min. w temp. 180 st. C.

  W czasie gdy spód ciasta się piecze ubić białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodawać powoli cukier waniliowy oraz cukier. Następnie wsypać proszek budyniowy i szybko zmiksować. Na koniec cienką strużką wciąż miksując wlać olej.

  Na spód podpieczonego ciasta wyłożyć piankę budyniową, na nią rozsypać rabarbar (odsączony, jeśli puści sok), a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec przez ok. 45 min. w temp. 180 st.






  Smacznego :)

 PS Jak Wam się podobają takie duże zdjęcia? A może lepiej wrócić do mniejszych?