niedziela, 13 lipca 2014

Szaszłyki gotowane na parze

  
  Dania gotowane na parze świetnie sprawdzają się jako obiad lub kolacja w letnie, upalne dni. Są lekkie i praktycznie "robią się same". Takie są właśnie szaszłyki, które chcę Wam dziś pokazać, żadna filozofia, kilka składników i obiad gotowy. Polecam! :)





Składniki (na dwie porcje):
  • duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe
  • 1 średnia papryka
  • 1 cebula
  • kilkanaście niedużych pieczarek
  • 1 mały lub pół dużego brokuła
  • przyprawa do kurczaka, pieprz czarny
 Sos czosnkowy:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały gęsty jogurt naturalny lub śmietana
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy



  Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy i odstawiamy. Oczyszczoną paprykę i obraną cebulę kroimy w kwadraty, a pieczarki na połówki. Następnie na zmianę nadziewamy mięso, paprykę, pieczarki i cebulę na patyczki do szaszłyków. Brokuła dzielimy na różyczki. Szaszłyki i brokuła gotujemy na parze. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Polewamy nim ugotowane brokuły i szaszłyki.





Smacznego :)

wtorek, 8 lipca 2014

Ciasto Prince Polo


  Kakaowy biszkopt, krem oraz genialna, chrupiąca beza z wafelkami, orzechami i kokosem razem tworzą jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Nie za słodkie, idealne na rodzinne spotkanie lub jako przekąska do popołudniowej kawy :)




Składniki (na blachę o wym. 22x33cm):
(przepis pochodzi z bloga "Słodkie zapomnienie"

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • do nasączenia: sok z 0,5 cytryny +0,5 szkl. wody
Krem:
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 100g masła
Beza:
  • 6 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 3 duże wafelki Prince Polo
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g wiórków kokosowych
Polewa:
  • 1 tabliczka (100g) mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
  

  Najpierw pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, nie przestając miksować dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i całość delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Przelewamy masę do wyłożonej pergaminem blachy i pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

  Następnie pieczemy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy do nich cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Wafelki i orzechy drobno kroimy, a następnie wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do ubitej piany i dokładnie mieszamy. Tę samą blachę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy pergaminem, rozsmarowujemy na nim dokładnie bezę i pieczemy przez ok. 20 min. w temp. 170 st. C. Po upieczeniu studzimy.

  Aby przygotować krem: żółtka ubijamy z cukrem na parze, tak długo, aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z nasionami wanilii na jasny, puszysty krem, a następnie nie przestając miksować, dodajemy po łyżce masę jajeczną. Gotowy krem wstawiamy na chwilę do lodówki, aby trochę stężał, ponieważ jest dość rzadki.

  Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną, smarujemy go kremem z żółtek i masła, a na wierzch kładziemy bezę i delikatnie ją dociskamy. Całość polewamy rozpuszczoną ze słodką śmietanką czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce.




  Smacznego :)

wtorek, 1 lipca 2014

Koktajl truskawkowo-bananowy

  
  A u mnie dziś na deser koktajl. Banalnie prosty w wykonaniu, z owoców, które możemy teraz dostać praktycznie wszędzie (trzeba korzystać, bo sezon truskawkowy już się niestety kończy!). Spróbujcie, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście :)





Składniki (na 2 porcje):
  • ok. 2 pełnych szkl. oczyszczonych truskawek
  • 1 duży dojrzały banan
  • 200ml schłodzonego jogurtu naturalnego
  • ewentualnie odrobina miodu płynnego (lub cukru) do dosłodzenia


 Truskawki, pokrojonego banana, jogurt oraz ewentualnie miód, wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do szklanek i ozdabiamy listkami mięty.






Smacznego :)