niedziela, 31 sierpnia 2014

Odrywane ciasto z jagodami i twarogiem


  Jak dla mnie drożdżowe ciasta do odrywania są fantastyczne. Prezentują się bardzo fajnie, są przepyszne, wbrew pozorom łatwe do wykonania i jaką ma się frajdę z dzielenia i jedzenia ich rękoma :p To moje drugie podejście po cieście cynamonowym (klik!) i na pewno nie ostatnie. Może następnym razem wypróbuję wersję wytrawną, ale na razie zostawiam Was z tą na słodko :)




Składniki:
(przepis pochodzi z bloga "Smakowitychleb.pl")

Ciasto:
  • 400g mąki
  • 2-3 łyżeczki suszonych drożdży 
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 200ml letniego mleka lub wody
Nadzienie:
  • 200g twarogu (u mnie półtłusty)
  • 100g jagód (można użyć mrożonych lub zastąpić je innymi miękkimi owocami)
  • 3-4 łyżki cukru 
 Na wierzch:
  • żółtko
  • odrobina mleka
  • ewentualnie cukier puder
  

  Przesianą mąkę, drożdże, cukier i rozpuszczone masło mieszamy w dużej misce. Następnie stopniowo dolewamy letnie mleko lub wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy czystą ściereczka i stawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby urosło.

  W międzyczasie ugniatamy widelcem twaróg z jagodami i cukrem na jednolitą masę.

   Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Dzielimy go na 12 małych prostokątów. Na każdy z nich wykładamy trochę nadzienia i składamy na pół.

  W wyłożonej pergaminem keksówce układamy złożone prostokąty ciasno jeden za drugim, aż zapełnimy całą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 min., aż ciasto podrośnie.

  Po tym czasie wierzch ciasta smarujemy rozbełtanym z mlekiem żółtkiem i pieczemy przez ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Upieczony chlebek możemy posypać jeszcze cukrem pudrem.




Smacznego :)
 
  

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Sałatka z groszkiem


  Tak dla chwilowego odpoczynku od słodkości, bardzo szybka sałatka z zielonym groszkiem. Moment w kuchni i smaczna przekąska gotowa :)




Składniki:
(przepis pochodzi z bloga "Proste Potrawy") 
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku (można zastąpić cebulą)
  • kilka dużych rzodkiewek
  • szklanka groszku (może być mrożony)
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy


  Jajka i rzodkiewki kroimy w kosteczkę, szczypiorek siekamy. Wrzucamy wszystko do groszku, dodajemy majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.




Smacznego :)


sobota, 23 sierpnia 2014

"Gniot" z porzeczkami


  Czemu gniot? Nie mam pojęcia, bo to nie jest ciasto zagniatane tylko ucierane :p Ale pod taką nazwą od lat funkcjonuje w moim domu, więc tak je podpisuję. Jest to najprostsze i najszybsze ciasto jakie znam. Można je zrobić chyba z każdym owocem jakie nam przyjdzie do głowy, a jak zabraknie owoców to część ciasta mieszamy z kakao i mamy dwukolorowy wypiek :) U mnie w wersji z porzeczkami sprzed kilku tygodni. Polecam! :)





Składniki (na blachę o wym. 22x33 cm):
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. oleju


  Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę/mleko oraz olej. Miksujemy całość na jednolitą masę. Przelewamy ciasto do wyłożonej pergaminem blachy, posypujemy wcześniej przygotowanymi owocami. Pieczemy przez ok. 50 min. w temp. 180 st. C.





Smacznego :)


poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ciasto czekoladowe z twarogiem

  
  Zauważyłam ostatnio, że połączenie w wypiekach czekolady (lub kakao) z twarogiem jest jednym z moich ulubionych. Nie uważacie, że świetnie ze sobą współgrają? Jeśli myślicie tak jak ja to polecam Wam to ciężkie, wilgotne, nie za słodkie, ale za to mocno czekoladowe ciasto, nie będziecie zawiedzeni :)





Składniki:
(przepis pochodzi z bloga Bake&Taste)

  •  150g tłustego twarogu
  • 1/3 szkl. mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)


  Twaróg, mleko, jajka i olej miksujemy blenderem na gładką masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Łączymy zawartość obu misek. 
  
  Czekoladę siekamy na kawałeczki, większość dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy pergaminem, przelewamy do niej ciasto, posypujemy resztą posiekanej czekolady i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.







Smacznego :)