niedziela, 14 czerwca 2015

Muffinki z borówkami i czekoladą


  Przez natłok obowiązków związanych z pracą i studiami nie mam ostatnio zbyt wiele czasu na pieczenie. W takim przypadku stawiam na proste i szybkie rozwiązania, a takim są właśnie muffinki. Raz dwa i mam słodką przekąskę, tym razem z czekoladą i borówkami amerykańskimi :)




Składniki na 12 szt.:
(przepis pochodzi z bloga "Kulinarna pasja")
  • 1 jajko
  • 1 szkl. mleka
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 tabliczki (50g) czekolady - u mnie mleczna z kawałkami orzechów arachidowych
  • ok. 1 szkl. borówek amerykańskich - u mnie mrożone


  W jednej misce mieszamy mokre składniki tj. rozbełtane jajko, mleko i rozpuszczone i ostudzone masło. W drugiej misce mieszamy suche składniki tj. przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier i sól. 

  Zawartość obu misek łączymy ze sobą krótko mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną na kawałki czekoladę oraz borówki (w moim przypadku były jeszcze zamrożone). Jeszcze raz krótko mieszamy, tylko na tyle, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do papilotek/silikonowych foremek na muffinki i pieczemy ok.15-20 min. w temp. 190 st. C.




 Smacznego :)

niedziela, 7 czerwca 2015

Ciasto ze słonecznikiem


  I już koniec długiego czerwcowego weekendu. Piękna pogoda dopisała, aż żal wracać do pracy, ale na osłodę mam naprawdę słodkie, pyszne ciasto z chrupiącym słonecznikiem. Idealny dodatek do gorzkiej kawy, herbaty i na powrót do codziennych obowiązków :)




Składniki na blachę o wym. 22x33cm:
(przepis pochodzi z bloga "Anyżkowo")

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
  • 300g łuskanego słonecznika
  • 120g miękkiego masła
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 400g masy kajmakowej

Poncz (to już było moje "widzimisię"):
  • 0,5 kubka kawy rozpuszczalnej
  • 4-5 łyżek likieru bananowego
Polewa:
  • 50g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła 
  • kilka łyżek mleka

  Najpierw pieczemy ciasto: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę, nie przestając miksować dodajemy partiami cukier, a następnie po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem blachy i pieczemy przez ok. 20-25min. w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).

  Masa: słonecznik prażymy na suchej patelni, aż się zarumieni i odstawiamy do ostudzenia. W dużej misce ucieramy miękkie masło, dodajemy cukier puder oraz mleko i dalej miksujemy. Nie przerywając ucierania partiami dodajemy masę kajmakową. Na koniec wsypujemy uprażony słonecznik (zostawiamy ok. 0,5 szkl. słonecznika do posypania wierzchu) i całość mieszamy łyżką.

  Ostudzone ciasto kroimy na pół tak aby powstały dwa blaty (ja oba nasączyłam ponczem). Dolny blat układamy w blaszce i wykładamy na niego 2/3 masy, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy na nim pozostałą masę. Wierzch obsypujemy odłożonym słonecznikiem i polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby masa stężała.




 Smacznego :)


czwartek, 4 czerwca 2015

Sałatka z ryżem w curry


  Zostało mi trochę ryżu z obiadu i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić, aż przyszło mi do głowy jedno z najprostszych rozwiązań: SAŁATKA! Kilka chwil spędzonych w kuchni później miałam gotową smaczną, sytą sałatkę, którą następnego dnia wzięliśmy do pracy jako drugie śniadanie :)




Składniki:
  • woreczek ryżu 
  • ok. 2 łyżek curry
  • 0,5 dużego słoika ogórków konserwowych
  • 0,5 małego słoika papryki konserwowej
  • 0,5 dużej, czerwonej, świeżej papryki
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • kilka łodyżek świeżej natki pietruszki
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy


  Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, ale z dodatkiem curry. Ugotowany i ostudzony ryż wsypujemy do dużej miski.

  Ogórki i paprykę konserwową kroimy w kostkę, odsączamy z nadmiaru wody i dorzucamy do ryżu. Świeżą paprykę również kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku i mieszamy.





Smacznego :)


poniedziałek, 1 czerwca 2015

Placki z warzyw


  Warzywne placki są świetnym pomysłem i na obiad, i na kolację, no praktycznie na każdy posiłek. Podane na ciepło z dodatkiem jakiegoś dobrego sosu albo zwyczajnego keczupu zapełnią brzuch każdemu głodomorowi. Do ich zrobienia można użyć różnych warzyw, co daje wiele możliwości do kombinowania ze smakiem. Ale najfajniejsze jest to, że robi się je łatwo, szybko i można wcinać na bieżąco, prawie prosto z patelni :) Placki, które dziś chciałam Wam pokazać są własnoręcznie usmażone przez moją drugą połówkę . Wyszły pysznie :)






Składniki na 3 porcje:
  • ok. 5-6 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 nieduża czerwona papryka
  • 1 por (biała część)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • mąka (tyle, aby zagęścić masę)
  • sól, pieprz

  Ziemniaki i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, a por siekamy na drobne kawałki.

  Wszystkie pokrojone i starte warzywa wrzucamy do dużej miski, wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, doprawiamy i dokładnie wszystko razem mieszamy (najlepiej po prostu rękoma). Dokładnie wymieszaną masę warzywną porcjami wykładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem usmażone placki możemy wyłożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiar tłuszczu.




Smacznego :)