piątek, 21 października 2011

Omlet biszkoptowy z serem

  Omlet jest szybkim sposobem na ciepłe i pożywne śniadanie lub kolację. I choć jest tak nieskomplikowany, do tej pory nigdy nie miała okazji, żeby go własnoręcznie zrobić. Aż tu w ręce wpadła mi gazetka pt. "Smaczna kuchnia", a w niej przedstawione różne sposoby na omlety. Żeby nie przekombinować wybrałam najprostszy z nich, ale za to z moimi ulubionymi dodatkami (ser żółty, czosnek i zioła prowansalskie), jak dla mnie połączenie idealne ( i do tego jest baaardzo puszysty) :)







 Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki startego żółtego sera (jeśli ktoś lubi to może dodać więcej)
  • 2 łyżeczki mąki (ja źle przeczytałam i dodałam 2 łyżki, ale i tak był świetny ;p)
  • zioła prowansalskie (w moim przypadku im więcej tym lepiej)
  • czosnek (j.w.)
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie natka pietruszki do pozypania

  Białka ze szczyptą soli zmiksować na puszysta masę, dodać żółtka, mąkę, zioła i przeciśnięty czosnek, wymieszać łyżką. Masę wylać na natłuszczoną, rozgrzaną patelnię i posypać startym serem. Smażyć ok. 15 minut na niedużym ogniu. Podawać  np. z natką pietruszki, z keczupem lub innym ulubionym sosem.



  Smacznego :) 


5 komentarzy:

  1. lubię takie pulchniutkie omlety - wygląda bosko ;) i ten ser

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne na sobotnie śniadanko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! musi być niezwykle aromatyczny

    OdpowiedzUsuń
  4. oj omleta nie jadłam hmm długo:) dzięki Tobie zatęskniłam za tym smakiem i zapachem.. na śniadanie jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń