poniedziałek, 26 listopada 2012

Wianuszek vel. placek gdański

  Kolejny przepis na wypiek zaczerpnięty z gazetki "Przyślij przepis", tym razem z nr 2/2011. W gazetce ciasto można znaleźć pod nazwą "Wianuszek gdański",  jak się pewnie domyślacie nazwa ta pochodzi od kształtu w jakim jest ciasto. Ja nie posiadam tortownicy z kominkiem, więc upiekłam je w kwadratowej blaszce i zmieniłam nazwę na "Placek gdański" :) Poza kształtem nic nie zmieniłam, wszystko zrobiłam według przepisu i wyszło ciekawie i smacznie. Ze względu na zawartość masła w kremie (przez co jest znacznie cięższe), warto zrobić ciasto na dzień przed podaniem, tak aby miało czas się "przegryźć" i złagodnieć. Myślę, że to fajna i nieskomplikowana propozycja, która sprawdzi się, na przykład gdy przyjmujemy gości :) 







Składniki na blachę o wym. 22x22 cm.:

Ciasto:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
  • 4 łyżki kaszy manny błyskawicznej
  • 2 szkl. mleka
  • 1 kostka masła (200g)
  • 9 łyżek cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Posypka:
  • 100g płatków owsianych
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki margaryny
  • kilka kropel olejku migdałowego


   Najpierw należy upiec ciasto: jajka ubić (najszybciej zrobić to mikserem), stopniowo dosypywać cukier, ciągle ubijając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia, wszystko delikatnie wymieszać łyżką. Masę przelać do wyłożonej pergaminem blachy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia.

  Aby przygotować krem: kaszę mannę zalać mlekiem i odstawić na 10 minut. Następnie zagotować ją (trzeba często mieszać, aby się nie przypaliła) i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na białą masę, powoli dodawać kaszę oraz sok z cytryny, ciągle miksując.

  Na suchej patelni zrumienić płatki owsiane na posypkę, gdy zaczną brązowieć dodać cukier puder, margarynę oraz kilka kropel olejku migdałowego, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło. Ostudzić.

  Ostudzone ciasto przeciąć na dwie części, przełożyć połową kremu, resztę kremu rozprowadzić po górnym placku. Wierzch posypać owsianą posypką. Ciasto wstawić do lodówki.




  Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. chociaż z reguły nie lubię ciast z taki maślanymi masami, to te z kaszą manną mi smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przekładaniec, klasyka, zawsze chętnie robię i jem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho:) świetne na deser dla gości:)

    OdpowiedzUsuń
  4. widzę krem i już bezwiednie ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie maślane kremy przerażają, ale z dodatkiem kaszki może by mi zasmakowało? :) W każdym razie wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń