wtorek, 23 kwietnia 2013

Serowe rogaliki z nadzieniem czekoladowo-orzechowym

  Znalazłam je na blogu Różowa Patera i od razu wpadły mi w oko. Kilka dni później sama mogłam się zajadać tymi pysznymi rogalikami. Robi się je bardzo prosto a wyglądają i smakują świetnie. Poza tym doskonale się sprawdzą jako słodka przekąska w pracy lub w szkole. Polecam! :)






Składniki na ok. 48 szt.:

Ciasto:
  • 200g tłustego twarogu
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka cukru
  • 200g mąki
  • 200g masła

Nadzienie:
  • 1 szkl. orzechów włoskich
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej (100g)
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki masła
  • ew. 0,5 łyżki cynamonu

  • białko i odrobina mleka do posmarowania rogalików


  Twaróg rozgnieść widelcem razem z żółtkiem, cukrem oraz miodem. Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać ją z masłem. Dodać masę serową i wszystko wymieszać, a następnie zagnieść na jednolite ciasto (jeśli będzie się za mocno kleiło można je podsypać odrobina mąki). Następnie uformować z niego kulę, zawinąć w folię i wrzucić do zamrażarki.

  W blenderze zmielić orzechy (na drobne kawałki, nie na proszek) oraz czekoladę. Wymieszać orzechy z czekoladą, można dodać cynamon, ale niekoniecznie. W garnuszku rozpuścić masło z cukrem, zdjąć z ognia i dodać orzechy i czekoladę, szybko i dokładnie wymieszać, aż masa będzie jednolita i klejąca.

  Ciasto wyjąć z zamrażarki, rozwałkować i wyciąć koło o śr. ok. 32 cm, podzielić je na 16 części (trójkątów). Każdy trójkąt posmarować nadzieniem i zawinąć w rogalik zaczynając od podstawy trójkąta. Gotowe rogaliki kłaść na blachę wyłożoną pergaminem, smarować białkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w temp. 200 st. do zezłocenia.





 

  Smacznego :)


12 komentarzy:

  1. orzechy i czekolada to duet doskonały:) i fakt fajne by wziąć je ze sobą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ekstra przepis, wypróbuje bo uwielbiam rogaliki z każdym nadzieniem ;)
    pozdrawiamy ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie Ci wyszły mniaaaaaaam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię bardzo podobne rogaliki tylko z innym nadzieniem

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale one smakowicie wyglądają! Czekolada i orzechy to przepyszne połączenie :}

    OdpowiedzUsuń
  6. Rogaliki pierwsza klasa. Nadzienie pychota orzechy i czekolada.Porywam jednego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. twarogowe ciasta są pyszne! ciekawe wykorzystanie akurat w rogalikach

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie cudwone maleństwa, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. to nadzienie zdecydowanie jest dla mnie!
    Pysznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń