niedziela, 29 września 2013

Ciasto kakaowe z jabłkami i kruszonką

  W gazetce "Ciasta za grosik" nr 11/2011 znalazłam ciekawy przepis na ciasto ze śliwkami, a że akurat z tymi owocami u nas krucho, więc wprowadziłam w nim kilka malutkich modyfikacji. Przede wszystkim zamieniłam śliwki na jabłka, a kruszonkę wzbogaciłam płatkami migdałowymi. Wyszło bardzo fajnie, kakaowe ciasto jest bardzo smaczne, na nim słodkie jabłuszka, a całość obsypana chrupiącą kruszonką. Do niedzielnej herbatki idealnie :))






Składniki:
  • 4 łyżki cukru
  • 200g margaryny
  • 300g mąki
  • 200g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2-3 jabłka
  • garść płatków migadałowych


  Z cukru, 3 łyżek margaryny i 3 łyżek mąki przygotowujemy kruszonkę (rozcierając podane składniki palcami), dodajemy do niej rozgniecione płatki migdałowe i wstawiamy do lodówki.

  Resztę margaryny ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajka, miksujemy. Resztę mąki, proszek, kakao oraz sól mieszamy ze sobą w osobnym naczyniu. Nie przestając miksować masy, dodajemy po trochu przygotowane suche składniki na zmianę z odrobiną mleka, aż do skończenia składników. Gdy ciasto będzie już jednolite i gładkie przelewamy je do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy.

  Jabłka myjemy (możemy je obrać, ale niekoniecznie) i kroimy na plasterki, które następnie układamy ściśle na cieście. Na wierzch u rozsypujemy dokładnie schłodzoną kruszonkę. Ciasto pieczemy przez ok. 1h w temp. 180 st. C (aż do suchego patyczka). Stopniowo schładzamy.






  Smacznego :) 


13 komentarzy:

  1. takie ciasta dobre są na każdy dzień tygodnia:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta, które można podskubywać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj, a ja za jabłkami nie przepadam, więc chętnie wybrałabym wersję ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite ciacho:) Ciekawy pomysł z tą migdałową kruszonką.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oj,oj-zarówno ze śliwkami jak i jabłkami smakuje zapewne geeenialnie! :)
    A jak ci super wyrosło :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Podoba mi się połączenie ciemnego ciasta i jasne kruszonki - takie łaciatw ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękiiii, zaś wykorzystam przepis ;]

    OdpowiedzUsuń
  8. Szybkie i zadowolą każdego;-) ostatnio wszędzie ciasta ze śliwka albo jabłkami;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. jak z kruszonką i jabłkami to już mi smakuje,,

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowne to ciacho! Chyba podkradnę przepis i w sobotę je upiekę :) Uwielbiam takie ciasta, które nie dość że pyszne to jeszcze ciekawie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowite połączenie! : )
    Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń