sobota, 28 grudnia 2013

Miodownik

  Miodownik to tradycyjne ciasto, które w okresie Świąt Bożego Narodzenia dość często pojawia się na polskich stołach. Niestety do tej pory w moim domu się go nie robiło. Ale nic straconego, wszystko się da nadrobić i w tym roku, w końcu zakrólował pomiędzy makowcem a sernikiem i zdobył uznanie całej rodziny. Mocno miodowe blaty ciasta, krem z kaszy manny i powidła śliwkowe świetnie ze sobą współgrają i tworzą bardzo smakowitą całość. Coś czuję, że za rok znów się pojawi na naszym stole :) PS blaty ciasta najlepiej upiec co najmniej dwa dni przed podaniem, a przełożone kremem ciasto przed podaniem powinno min. dobę przeleżeć w chłodnym miejscu, aby blaty zmiękły.





Składniki na blachę o wym. 22x33cm:
(przepis pochodzi z bloga: "Planeta Smaku")

Ciasto:
  • 3,5 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 0,5 kostki miękkiej margaryny  
 
 Krem:
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 700ml mleka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3/4 kostki miękkiej margaryny
  • 15ml wódki
  • kilka kropel aromatu rumowego

Dodatkowo:
  • słoik powideł śliwkowych
  • na polewę: tabliczka gorzkiej czekolady+kilka łyżek mleka+łyżka masła
  • płatki migdałów do dekoracji


  Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy cukier, mieszamy. W środku robimy dołek wbijamy do niego jajka, wlewamy miód oraz dodajemy posiekaną w kostkę margarynę. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt o wym. 22x33 cm. (jeśli ciasto będzie się kleiło podsypujemy mąką). Każdy prostokąt pieczemy oddzielnie w 180 st. C przez ok. 10-15 min. (aż się zarumieni). Upieczone ciasto studzimy. 

  Krem: Pół litra mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałych 200ml zimnego mleka rozprowadzamy kaszę mannę. Do wrzącego mleka wlewamy kaszę mannę i mieszając gotujemy aż kasza zgęstnieje. Odstawiamy ją do zupełnego ostudzenia. W międzyczasie miękką margarynę miksujemy na puszysta masę, następnie nie przestając miksować dodajemy do niej po łyżce zimną kaszę. Na koniec dodajemy wódkę oraz aromat rumowy, miksujemy, aż składniki połącza się w gładką masę.

  Dolny blat ciasta smarujemy powidłami śliwkowymi oraz połową kremu, następnie kładziemy drugi blat ciasta i tak samo smarujemy go powidłami oraz druga połową kremu. Całość przykrywamy trzecim blatem ciasta. Na wierzchu rozsmarowujemy polewę czekoladową (czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z mlekiem oraz masłem). Całość obsypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto odstawiamy na minimum dobę w chłodne miejsce.






  Smacznego :)

 

27 komentarzy:

  1. przez patrzenie na ten smakołyk zrobiłam się głodna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie i baaaaaardzo apetycznie!!!
    Zbieramy dwa kawałki i pozdrawiamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast, jego smak jest niepowtarzalny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam podobny przepis, w którym 3 blat ciasta przed pieczeniem smaruje się orzechami smażonymi w miodzie. Twoje ciasto wygląda rewelacyjnie!!! Na pewno było pyszne :) Pozdrawiam Dorota

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych ciast, zdecydowanie :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto znam, ale w wersji trochę innej, bo jadłam kiedyś od koleżanki pochodzącej ze Wschodu. ale uwielbiam je!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miodownik znam, ale nie w takiej formie. Ta Twoja, wzbogacona wg mnie wersja wygląda wspaniale :) Chętnie bym zjadła kawałeczek ;)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Słyszałam o miodowniku, ale nie miałam okazji próbować. Będę musiała to nadrobić ;-) Rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda a płatki nadają ciastu delikatności

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie równiutkie warstwy, wow! Wygląda przepięknie w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam jeee! ;) u mnie w domu często się go robi! :) a jak po leżakuje, niebo w gębie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. o, popisowe mojej teściowej;)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie niestety nie pojawia się w czasie Świąt, ale nadrobię w karnawale :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kruszyno, mnie to ciasto kojarzy się z czeską Pragą, bo tam się nim zajadałam w pewnej urokliwej, małej kawiarni...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piękne i pyszne wspomnienie :) Mam nadzieję, że kiedyś też mi się uda pojechać do Pragi :)

      Usuń
  15. Cudny Ci wyszedł ten miodownik :)) Bardzo lubię to ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne ciasto miałam okazję je jeść. Rozmarzyłam się dosłownie. A ja tobie życzę radości, słońca i spełnienia marzeń w 2014 roku :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myszko bardzo Ci dziękuję za życzenia, ja Tobie również życzę wszystkiego co najlepsze w tym nadchodzącym roku :))

      Usuń
  17. Niech taneczny lekki krok
    będzie z Tobą cały rok.
    Niech prowadzi Cię bez stresu,
    od sukcesu do sukcesu!
    Szczęśliwego Nowego Roku.
    przesyła cały Potravel, czyli
    Agnieszka, Kuba i Zosia :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Kruszynko! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Serdecznie dziękuję za życzenia :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto jest rewelacyjne. Moja rodzina je uwielbia! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  21. Można użyć masła zamiast margaryny do masy?

    OdpowiedzUsuń