środa, 25 maja 2011

Muffinki z płatkami kukurydzianymi

  Dziś był bardzo zabiegany dzień, ale na wieczór zaplanowałam sobie lekturę książki, która mam nadzieję przyda mi się również do pracy mgr. A żeby ten czas osłodzić sobie jeszcze bardziej, upiekłam muffinki z płatkami kukurydzianymi. Uwielbiam corn flakes'y pod każdą postacią (choć w przepisie była mowa o płatkach w miodzie), więc takie zestawienie smaków jest dla mnie idealne. Babeczki są bardzo dobre, słodkie, mięciutkie i świetnie smakują z kubkiem mleka :)
























Składniki na 12 szt. :
  • 2 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 szkl. płatków z miodem (jak już pisałam dałam zwykłe corn flakes'y, ale do składników mokrych dodałam 1 dużą łyżeczkę miodu)
  • 2/3 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego (dałam śmietanę 12%)
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego (zastąpiłam go połową opakowania aromatu waniliowo-maślanego)


  Składniki suche wymieszać w dużej misce (płatki kukurydziane trochę pokruszyć), składniki mokre wymieszać w osobnym naczyniu. Następnie mokre przelać do suchych i wymieszać wszystko do połączenia składników. Piec ok. 20 min. w temp. 180 st. C.


  Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. O! Świetne, pomysłowe muffiny! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. kruszyno, mają śliczny kolor:) A jakie to studia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki dziewczyny:) a studiuję historię o specjalności archiwistyka z pomorzoznawstwem.

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł na muffiny.. a ja uwielbiam Gold flakes'y :D

    PS. bardzo interesujący kierunek studiujesz ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruszynko, mufinki wyglądają wspaniale.
    A studia bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń