niedziela, 24 lipca 2011

Ciasto czekoladowe

  Jeśli dręczą was smutki dnia powszedniego, a za oknem ponura, wietrzna pogoda, że nic tylko zawinąć się w koc i pójść spać, to mam dla was przepis na idealne ciasto rozpędzające każdą chandrę. Dlaczego jest takie idealne? Bo jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a przede wszystkim ma w sobie naszą ukochaną czekoladę... dużooo czekolady :)  Przepis pochodzi z książeczki zatytułowanej "Czekolada" autorstwa Jacqueline Bellefontaine. Polecam gorąco :)






Składniki na blachę o wym. 33x23 cm:
  • 225 g cukru pudru (dałam 200 g drobnego kryształu)
  • 225 g miękkiej margaryny
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka (dałam więcej)
  • 350 g przesianej mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki przesianego kakao
  • w przepisie podano, aby dodać po 50 g z trzech rodzajów groszków z czekolady (mlecznej, deserowej i białej), ale ja dodałam ok. 120 g posiekanej gorzkiej czekolady
  • cukier puder do posypania

  
   Wszystkie składniki oprócz czekolady i cukru pudru do posypania połączyć w misce na gładką masę, dolewając powoli mleko (ciasto będzie bardzo gęste i ciężko je będzie miksować, więc lepiej dolać większą ilość mleka niż podano w przepisie). 

  Na końcu do masy dodać czekoladę i wmieszać ją. Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy, wyrównać wierzch. Piec ok. 35-40 min w temp. 180 st. C., aż patyczek będzie suchy. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


  Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. jak czekoladowe to musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie wygląda to ciasto - przydałby mi się teraz mały kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe na takie zimne popołudnia do gorzkiej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kruszynko, masz u mnie wyróżnienie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. o tak, idealne na dziś! :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń