piątek, 15 lipca 2011

Tarta z gruszkami

  Uhh... nareszcie znalazłam czas na napisanie kilku słów. Ostatni tydzień był bardzo zakręcony i zabiegany, ale udało mi się w międzyczasie upiec tartę. Moją pierwszą tartę na słodko :) I teraz chciałabym ją wam przedstawić. Przepis na nią znalazłam w jednej z gazetek z serii "Przyślij Przepis" i trochę go zmodyfikowałam. W oryginale była to tarta  z truskawkami, ale że sezon na nie niestety już się skończył, a w szafce z przetworami znalazłam jeszcze kilka słoików z marynowanymi gruszkami, to postanowiłam zastąpić truskawki gruszkami, przy okazji robiąc miejsce na półce na tegoroczne przetwory. Wyszła świetnie. Bardzo fajne kruche ciasto, owoce i galaretka współgrają ze sobą idealnie :)























Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 13 dag miękkiej margaryny
  • 1/3 szkl. cukru
  • słoik gruszek w syropie
  • 1 galaretka pomarańczowa

  Najpierw należy przygotować ciasto. Na stolnicę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, żółtko i miękką margarynę. Wymieszać składniki i zagnieść z nich ciasto. Gdy będzie gotowe, zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.Wtedy przygotować galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odstawić ją do ostygnięcia.

  Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać  je widelcem. Piec ok. 25 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu odstawić je do ostudzenia. 

  W tym czasie gruszki odsączyć z zalewy i pokroić na cienkie półplasterki. Układać je na ostudzonym cieście i zalać lekko tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki. Można podawać z bitą śmietaną.


  Smacznego :)



3 komentarze:

  1. bardzo mi się podoba to gruszkowe na przekór :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. ładne i smakowite:) szkoda, że nie mieszkasz bliżej, bo bym się już do niej dosiadła..

    OdpowiedzUsuń
  3. dawno gruszkowych specjałów nie jadłam :) Twój wygląda bardzo ciekawie

    OdpowiedzUsuń