Kubanka to dosyć popularne i często pojawiające się na blogach ciasto, ale w ogóle się temu nie dziwię, bo jest przepyszne. Jeśli jeszcze nie jedliście to spróbujcie, naprawdę warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie :)
Składniki na blachę o wym. 22x33cm:
(przepis pochodzi z bloga "moje pasje")
Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 100g cukru
- 25g mąki ziemniaczanej
- 65g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 pełne łyżki kakao
Poncz:
- 0,5 szkl. mocnej kawy
- 2 łyżki wódki
- 1,5 łyżeczki cukru
Krem budyniowy:
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 0,5 l mleka
- kostka masła (200g)
- 2 pełne łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka likieru kawowego
Warstwa śliwkowo-herbatnikowa:
- 38 szt. herbatników typu Pettit Beure
- 0,5 słoiczka powideł śliwkowych
Bita śmietana:
- 500g śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 50g czekolady mlecznej
Najpierw przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do piany wsypujemy cukier, miksujemy. Następnie nie przestając miksować wlewamy rozbełtane żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 30 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.
W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem budyniowy: żółtka, cukier oraz obie mąki dokładnie rozprowadzamy w szklance mleka. Pozostałe 250ml mleka zagotowujemy. Na wrzące mleko wylewamy rozrobione składniki i energicznie mieszając gotujemy bardzo gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia.
Gdy krem budyniowy będzie już zimny: masło ucieramy na puszystą masę i nie przestając miksować powoli partiami dodajemy krem budyniowy, krem czekoladowy, kakao oraz likier. Całość ucieramy na gładko.
Ostudzony biszkopt wkładamy do blachy, w której się piekł i dokładnie nasączamy przygotowanym ponczem (wszystkie składniki ze sobą mieszamy).
Na naponczowany biszkopt wykładamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Następnie wykładamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami śliwkowymi, a na nie kładziemy drugą warstwę herbatników.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Bitą śmietanę wykładamy na herbatniki, a wierzch obsypujemy startą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Smacznego :)