Dziś szybki wpis, bo pora już późna. A w nim ekspresowy kurczak curry dla wszystkich tych, którzy kochają kuchnię indyjską lub po prostu lubią mocno doprawione dania. Przepis znalazłam tutaj i jestem z niego bardzo zadowolona, bo kurczaczek wyszedł pyszny, że palce lizać :)
Składniki na 2 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 1 dość duża cebula
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki curry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 szkl. śmietany 18% (ja dałam 12%)
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Czosnek obrać, drobniutko posiekać i wrzucić do miski, dodać do niego imbir, sok z cytryny oraz oliwę, wszystko wymieszać. Do przygotowanej marynaty wrzucić kurczaka i odstawić do lodówki na min. 20 minut.
Po czasie na marynowanie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do niej kurczaka i smażyć ok. 8 minut. Następnie dodać cukier, curry i kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać szczyptę soli oraz śmietanę, wymieszać i gotować przez jakieś 5 minut. Podawac z ugotowanym na sypko ryżem.
Smacznego :)
ładny i założę się, że smakowicie pachnie:)
OdpowiedzUsuńostatnio bardzo smakują mi potrawy, których dodatkiem jest curry. a wcześniej wcale nie doceniane..
OdpowiedzUsuńbardzo lubię kurczaka w curry. jeden z lepszych obiadów :)
OdpowiedzUsuń