Moja mania muffinkowa wciąż trwa i nie sądzę, żeby za szybko się skończyła. A powodów jest wiele: bo są one łatwe, szybkie, smaczne, wdzięczne w przyjmowaniu różnego rodzaju dodatków, itp., itd. Z resztą, co ja tu będę wymyślać, doskonale same o tym wiecie. Tym razem powstały muffinki z cukinią i jabłkami, bardzo aromatyczne, wilgotne w środku i nie za słodkie, więc wielbicielom słodyczy polecam posypać je grubą warstwą cukru pudru lub polać czekoladą. Mi smakowały bardzo, więc polecam z czystym sumieniem, a przepis na nie pochodzi stąd. :)
Składniki na 12 szt.:
- 180g cukinii
- 2 jajka
- 90g brązowego cukru (ja dałam zwykły biały)
- 70ml oleju
- 250g mąki
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 150g jabłek
Cukinię umyć, (można ją obrać, ale nie trzeba), zetrzeć na tarce małych oczkach i odcisnąć z nadmiaru wody (ale nie za mocno, musi być trochę wilgotna).
Jajka utrzeć z cukrem i olejem. W drugim naczyniu wymieszać pozostałe suche składniki, następnie dodać je do utartych jajek, wymieszać, dorzucić cukinię i ponownie wymieszać.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do masy, wymieszać. Napełnić papilotki ciastem do 3/4 ich wysokości. Piec przez ok. 25 min. w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
Zgadzam się muffinki są rewelacyjne, łatwe, szybko się je robi, a na dodatek można popisać się kreatywnością. Jak dla mnie dodanie jabłka i cukinii- rewelacja. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńO jak ja lubię takie oryginały :))
OdpowiedzUsuńtakie muffinki lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńhmm, cukinia i kakao - ciekawostka, lubią się???
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
mnemonique - jasne, że tak. W wielu wypiekach obok cukinii pojawia się kakao :)
OdpowiedzUsuńo, bardzo lubię muffinową fazę :) też ją przechodzę :)
OdpowiedzUsuńtak jak Ty uwielbiam muffinki! są cudowne i pyszne praktycznie w każdej postaci:)
OdpowiedzUsuń