środa, 2 października 2013

Zapiekanka warzywna z kurczakiem

  Miałam dziś w lodówce tyle pysznych i kolorowych warzyw, że nie mogłam się zdecydować które wykorzystać do obiadu. Z pomocą przyszła mi gazetka mamy ("Kobieta i życie" 09/2013) a w niej przepis na zapiekankę. Dzięki niemu, choć nie obyło się bez małych zmian nie musiałam wybierać i użyłam prawie wszystkie warzywka jakimi dysponowałam. Do tego mięsko z piersi kurczaka, sos jajeczny, ser żółty i obiad gotowy! :))







Składniki na 5-6 porcji:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 mały brokuł lub pół większego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 0,5 średniej cukinii
  • kilka plasterków żółtego sera
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
 Sos:
  • 200 ml śmietany 12%
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól pieprz, pieprz ziołowy, suszona bazylia


  Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i podgotowujemy, ale nie za długo. Gdy warzywa zaczną mięknąć wyciągamy je z wody, studzimy i kroimy w plastry. Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Cukinię obieramy i kroimy w niedużą kostkę. 

  Naczynie żaroodporne natłuszczamy i na dnie układamy plastry ziemniaków, na nie kurczaka, a później resztę warzyw. Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy i zalewamy nim warzywa. Można od razu ułożyć na wierzchu żółty ser, ale ja ułożyłam go kwadrans przed końcem pieczenia, żeby nie wysechł. Zapiekankę pieczemy ok. 45 min. w temp. 180 st. C.







  Smacznego :)


25 komentarzy:

  1. zapiekanki to jeden z moich ulubionych obiadów:)a ta ma wszystko co uwielbiam - kurczaka i warzywa:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super! Tak pozytywnie i kolorowo aż chce się sięgnąć po widelec :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o ja.. ale kolorowa-jakby przywrócić lato :)
    Super pomysł, zapiekanka pierwsza klasa, obiad jak malowany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku jaka fajna ta zapiekanka! Kolorów pełno, smak i aromat pewnie jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojjjj... me gusta ;> Tylko pominąć paprykę, której nie jadam i mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękna, smaczna i zdrowa:) uwielbiam takie obiadki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie myki są najlepsze, zawsze wychodzą, a i dobrze czyszczą lodówkę;p

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pyszności z tymi brokułami zwłaszcza:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam taki zapiekanki, to sama radość ich jedzenia, i lodówki czyszczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. nic dodać, nic ująć, po prostu łakocie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. absolutnie doskonałe ,przepyszne danie...dla mnie super!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak pięknie się prezentuje :) Te kolorki ach :)

    OdpowiedzUsuń
  13. lubię zapiekanki :) Twoja kusi kolorami!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie! Chętnie bym wypróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo wiosennie! Przy takim daniu zapomniałabym o tym, że za oknem mamy jesień ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. jesienno-wiosenna, pycha:) miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię takie kolorowe, wielowarzywne zapiekanki!

    OdpowiedzUsuń
  18. Lubię takie rzeczy, a Twoja zapiekanka wygląda zdrowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Aleee pysznie wygląda, uwielbiam takie zapiekanki;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. sos beszamelowy byłby tu smaczniejszy, a więc gałka a nie bazylia ...

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna zapiekanka z ukochanym kurczakiem i jeszcze bardziej ukochanymi warzywami, która gości u mnie na stole co najmniej raz na 2 tygodnie - a to bardzo często, bo zwykle wypróbowuję co rusz nowe przepisy. Plus idealnie nadaje się do pracy jako lunch do podgrzania. Osobiście wrzucam jeszcze kukurydzę z puszki, zamiast bazylii dodaję sporo gałki muszkatołowej, kurczaka podsmażam w pieprzu cayenne, a połowę porcji śmietany zastępuję jogurtem naturalnym; takie lekkie wariacje, które bardzo się sprawdziły. :) Niemniej przepis super, jedzenie jeszcze lepsze - dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń