sobota, 25 kwietnia 2015

Rolada drożdżowa z cynamonem

  Łatwa do zrobienia, smaczna, cynamonowa rolada. Jak każde inne drożdżowe ciasto idealna jeszcze ciepła z kubkiem mleka. Tak na powrót po długiej nieobecności...





Składniki:
(przepis pochodzi z portalu przyślij przepis!)

  • 300g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g)
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 50g rozpuszczonego i ostudzonego masła
 Nadzienie:
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 łyżki cynamonu


  W misce mieszamy mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Do suchych składników wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto (jeśli będzie się bardzo kleiło można podsypać je delikatnie mąką). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aby wyrosło.

  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, posypujemy je obficie cukrem wymieszanym z cynamonem i zwijamy wzdłuż krótszego boku na kształt rolady. Formę keksową wykładamy pergaminem i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce by urosło.

  Gdy ciasto podrośnie możemy je posmarować odrobiną mleka i obsypać delikatnie cukrem i cynamonem. Pieczemy w temp. 175 st. C przez około 30-35 min.






  Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Drożdżowe z cynamonem biorę w ciemno :D.
    Cieszę się, że wróciłaś! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe ciasto. Pyszne z cynamonem

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki ładny zakrętasek...uwielbiam drożdżowe ciasta. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o rany rany! Ja chceeeeeee! Chociaż kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię drożdżowe z cynamonem, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wygląda:) Na pewno wypróbuję przepis:)
    uściski ślę

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo :-) drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych :-) a cynamon kocham :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudo :-) drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych :-) a cynamon kocham :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapisuję przepis! Spróbuję zrobić, bo wygląda wspaniale :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy cynamon można zastąpić na przykład dżemem?

    OdpowiedzUsuń