Składniki:
(przepis pochodzi z portalu przyślij przepis!)
- 300g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie drożdży instant (7g)
- 1/2 szkl. ciepłego mleka
- 1 jajko
- 50g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Nadzienie:
- 1/3 szkl. cukru
- 2 łyżki cynamonu
W misce mieszamy mąkę, sól, cukier oraz drożdże. Do suchych składników wlewamy ciepłe mleko, rozpuszczone i ostudzone masło oraz wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy na gładkie ciasto (jeśli będzie się bardzo kleiło można podsypać je delikatnie mąką). Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta, posypujemy je obficie cukrem wymieszanym z cynamonem i zwijamy wzdłuż krótszego boku na kształt rolady. Formę keksową wykładamy pergaminem i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce by urosło.
Gdy ciasto podrośnie możemy je posmarować odrobiną mleka i obsypać delikatnie cukrem i cynamonem. Pieczemy w temp. 175 st. C przez około 30-35 min.
Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDrożdżowe z cynamonem biorę w ciemno :D.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wróciłaś! :-)
perfekcyjna <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżowe ciasto. Pyszne z cynamonem
OdpowiedzUsuńJaki ładny zakrętasek...uwielbiam drożdżowe ciasta. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńo rany rany! Ja chceeeeeee! Chociaż kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię drożdżowe z cynamonem, pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda:) Na pewno wypróbuję przepis:)
OdpowiedzUsuńuściski ślę
Cudo :-) drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych :-) a cynamon kocham :-)
OdpowiedzUsuńCudo :-) drożdżowe wypieki należą do moich ulubionych :-) a cynamon kocham :-)
OdpowiedzUsuńZapisuję przepis! Spróbuję zrobić, bo wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Spróbuj, warto :)
UsuńCzy cynamon można zastąpić na przykład dżemem?
OdpowiedzUsuń