wtorek, 29 marca 2011

Babeczki bananowe

  Nadrabiam zaległości, tzn. tak konkretnie to dziś jedną zaległość ze względu na późną już porę. Starałam się, aby wszystkie wpisy były dodawane sukcesywnie, ale z mojego starania jak widać niewiele wyszło, więc jest jak jest. Babeczki powstały głównie dlatego, że mieliśmy w domu dość sporą ilość bananów i jakoś chciałam urozmaicić postać w jakiej będziemy je konsumować. Co prawda zużyłam na nie tylko jedną sztukę owego owocu (choć w przepisie podane są 2, lecz u mnie 1 w zupełności wystarczyła), ale przecież liczy się jakość a nie ilość :) A jakość widocznie nie zawiodła, bo dwie osoby pochłonęły wszystkie babeczki w ilości 25 sztuk (tyle foremek mieści się na blasze ;p ) w ciągu dwóch dni. A przepis na te pychotki znalazłam tutaj i niewiele go zmodyfikowałam, więc cytuję za autorką :)











Składniki na 25 sztuk:
  • 7/8 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1 i 7/8 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 g roztopionej margaryny
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki pokruszonych pestek dyni
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych (ja dodałam troszkę więcej, bo akurat miałam koniec paczki, ale nie wpłynęło to negatywnie na smak)
  • 2 banany pokrojone na cienkie półplasterki (jak już wspominałam, ja dodałam tylko 1)


  Całe jajka ubić z cukrem, do tego dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz mleko. Wymieszać. Następnie przesiać do powstałej masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie zmiksować.

  Gdy masa będzie już jednolita, wrzucić pokruszone pestki dyni (aby je pokruszyć i nie nabrudzić, wrzuciłam je do woreczka i potraktowałam wałkiem, elegancko się pokruszyły) oraz wiórki kokosowe.
Tak przygotowane ciasto nakładać do foremek. Banana oczywiście obrać, pokroić i dodawać po 2-3 plasterki do każdej foremki.

  Piec w temp. 180 st. C ok. 30 min., aż się zarumienią.


  Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu i cieszę się, że babeczki smakowały:)

    OdpowiedzUsuń