czwartek, 31 marca 2011

Ciasto 3w1

  Dziś bez dłuższych komentarzy, ponieważ dzień był pracowity i pomimo dość wczesnej pory ja już powoli padam na twarz. Ciasto owe robiłam  już wcześniej, a że bardzo zasmakowało mojej rodzince, na specjalne zamówienie zrobiłam je ponownie. Jest łatwe, przyjemnie i szybko się je robi, a przede wszystkim jest pyszne. Przepis na nie znalazłam w miesięczniku kulinarnym  "Przyślij przepis" z listopada 2010. Naprawdę je polecam.






Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. maku
  • 0,5 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 łyżka kakao
  • opakowanie gotowego kremu do karpatki (więc potrzebne będzie jeszcze mleko i margaryna)


  Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno i dodać cukier. Następnie dodać rozbełtane żółtka, olej i stopniowo dosypywać mąkę oraz proszek do pieczenia. Zmiksować. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję podzielić je na 3 części.

  Do pierwszej wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Do drugiej dodać mak i również wymieszać. Do ostatniej wsypać kakao i zmiksować.

  Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasto nakładać łyżką, na zmianę z każdej przygotowanej części tworząc mozaikę. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 30 minut.

   Po upieczeniu, poczekać aż ciasto dobrze wystygnie, przygotować krem wg instrukcji na opakowaniu, przekroić ciasto na pół, przełożyć je kremem i posmarować również wierzch. Można przystroić je wiórkami, makiem lub wg własnej inwencji twórczej :)


  Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Wierzę, że posmakowało, bo wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto prezentuje się bardzo smakowicie;) aż porwałabym kawałek

    OdpowiedzUsuń