środa, 27 kwietnia 2011

Baba "Pieguska"

  Nadszedł czas na prezentację drugiej baby :) Nazywa się ona Pieguska, ponieważ jest z moim ukochanym makiem. Musiałam go jakoś przemycić do wielkanocnego ciasta, więc powstała baba z makiem. Przepis na nią znalazłam w gazetce "Ciasta za grosik" nr 4/2011. Bardzo dobra, sypka (bo piaskowa), delikatna, godna polecenia :)







Składniki:
  • 200g margaryny
  • 4 jajka
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 szkl. i 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. i 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szkl. i 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. mleka
  • 250g maku (ja akurat miałam mielony, ale też się sprawdził)
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • ew. cukier puder do posypania (lub inne produkty do dekoracji)


  Miękką margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać (ciągle miksując) po jednym jajku, kilka kropel aromatu, cukier, proszek do pieczenia oraz przesiane obie mąki. Gdy ciasto będzie jednolite, wciąż miksując dolać mleko oraz wsypać suchy mak. Wszystko starannie wymieszać.

  Formę do baby natłuścić i oprószyć bułką tartą. Wlać ciasto. Piec ok. 50 min. w temp. 170 st. C.



  Smacznego :)
 

5 komentarzy:

  1. kruszyno, skoro mówisz, że dodałaś mielonego maku, to ja jestem jak najbardziej za! taki zwykły kłuje rodzinkę w zęby..;)
    a brokuł nie wytrzymał;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka śliczna, fajna nazwa, pieguska:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kulinarne-smaki - dziękuję, faktycznie wyrosła, aż popękała:)

    Basiu został jeszcze jeden ostatni kawałeczek, który chyba czekał na Ciebie:) ojoj szkoda brokuła, ale może kiedyś znajdzie się inny zapomniany:)

    Duś- dziękuję, a nazwę pożyczyłam z gazetki z owym przepisem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka za grosik, ale bardzo cenna :) Pięknie się upiekła!

    OdpowiedzUsuń