wtorek, 5 kwietnia 2011

Placek lotaryński

  Ostatnie dni były bardzo zakręcone i nie miałam czasu, aby dokonać wpisu, ale już to nadrabiam. W sobotę miałam za zadanie wykarmić wygłodniałych domowników, gdy ci wrócą zmęczeni z wiosennych porządków na działce. A że z "gotowania" najlepiej wychodzi mi pieczenie, więc zabrałam się za zrobienie placka lotaryńskiego. Przepis na niego znalazłam tutaj i lekko go zmodyfikowałam, ponieważ nie miałam wszystkich składników. Łatwy w przygotowaniu, pachnący bardzo apetycznie oraz zdecydowanie oryginalny. Mi osobiście smakował tak sobie, natomiast rodzinka była zachwycona, ale o gustach się nie dyskutuje :)






Składniki:
  • czubata szklanka mąki
  • 125 g margaryny
  • 25 g żółtego sera
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki suszonych ziół (tymianek lub oregano lub bazylia lub poprostu zioła prowansalskie)
  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 średni brokuł
  • 3 spore cebule
  • 2 jajka
  • 1 szkl. śmietany 18%
  • 1 mały jogurt naturalny
  • sól oraz pieprz

 
  Do miski przesiać mąkę wraz z solą, dodać miękką margarynę, żółty ser starty na drobnych oczkach, zioła oraz wodę. Wszystko zagnieść na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na pół godziny do zamrażalnika.

  W tym czasie, gdy ciasto się chłodzi należy podsmażyć doprawione mięso mielone wraz z dwoma cebulami pokrojonymi w półplasterki. Brokuła umyć, poodcinać różyczki i podgotować w osolonej wodzie (tylko nie za mocno, żeby się nie rozciapał).

  Formę do naszego placka wysmarować tłuszczem (w sumie to powinna być ona okrągła, jak na placka przystało, ale ja dysponuje jedynie prostokątną, więc w takiej zrobiłam, w każdym bądź razie na smaku sądzę, że przez ten szczegół nic nie stracił (: ). Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika, wyłożyć nim formę oraz ponakłuwać widelcem. Samo ciasto piec przez ok. 20 miut w temp. 190 st. C.

  Gdy ciasto będzie się piekło, przygotować masę jajeczną. Całe jajka zmiksować ze śmietaną, jogurtem i pokrojoną na drobniutkie kosteczki cebulą, doprawić solą i pieprzem.

  Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, warstwowo ułożyć na nim najpierw brokuły, później mięso z cebulą i wszystko zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika na kolejne 20 minut.



 Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Kruszynko, ten placek wygląda świetnie, tak apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Basiu :) a przy tym zapach był bardzo apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest po prostu pyszota wiele razy robilam za każdym razem inaczej smakuje ❤️😉

    OdpowiedzUsuń