sobota, 30 kwietnia 2011

Risotto z warzywami

  Wczoraj na obiad było risotto. Pyszne danie w wersji bezmięsnej, ale oczywiście z ryżem, z warzywami oraz moimi ukochanymi ziołami prowansalskimi. Przepis na nie znalazłam tutaj (wprowadzone przeze mnie modyfikacje były bardzo niewielkie). Polecam!:)







Składniki na 3 porcje:
  • 20 dag ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • puszka kukurydzy
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • do przyprawienia: zioła prowansalskie, sól, pieprz ziołowy, maggi (ew. sos sojowy)


  Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu.

  Pieczarki i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Cebulę podsmażyć w dużej i głębokiej patelni, następnie wrzucić do niej pokrojone pieczarki i przykryć, aby mogły się dusić i puścić sok. Smażyć je 30 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie gdyby po 30 minutach sok wyparował, podlać pieczarki przegotowaną wodą.

  W tym czasie obrać marchewkę i zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć na sitku, a natkę pietruszki posiekać.

  Po 30 minutach smażenia pieczarek, dorzucić na patelnię startą marchewkę, wymieszać. Po ok. 10 minutach dorzucić kukurydzę i często mieszać, aby warzywa się nie przypaliły. Po kolejnych 10 minutach wrzucić ugotowany ryż. Dodać także posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz maggi. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć jeszcze chwilę, często mieszając.



  Smacznego:)

4 komentarze:

  1. U CIebie risotto, a u mnie będzie pilaf:)
    Podoba mi się Twoja wersja, wszystkie te warzywa bardzo lubię. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie już wiem, co dziś u mnie na obiad! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Basiu- super, ryżyk jest dobry w każdej postaci :)

    DaisyDukes- polecam! :)

    asiu- :))

    OdpowiedzUsuń