poniedziałek, 16 maja 2011

Bułeczki czosnkowe

  Parę dni temu na blogu Majany znalazłam przepis na bułeczki czosnkowe. A że jestem wielką fanką czosnku stwierdziłam, że to coś dla mnie i  jeszcze tego samego dnia powstały pyszne, baaardzo czosnkowe bułeczki. Są naprawdę świetne. Idealnie komponowały mi się z twarożkiem z rzodkiewką, ale bez dodatków również były niczego sobie.






Składniki na 8 średnich bułeczek:
  • 350 ml mleka
  • 12 ząbków czosnku ( dałam 10, ale bardzo dużych)
  • 2,5 szkl. mąki
  • 1 opak. suchych drożdży
  • 1 łyżka majeranku (dałam 1,5)
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem


  Czosnek zetrzeć na tarce o małych oczkach (można posłużyć się blenderem), wrzucić do mleka i zagotować. Później zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez kwadrans, następnie odstawić do przestygnięcia.

  W międzyczasie do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać je. Gdy mleko osiągnie przynajmniej temperaturę pokojową, dodać do niego rozbełtane jajko, miód i olej. Wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, wymieszać i wyrobić ciasto. Można podsypać jeszcze trochę mąki (ale nie za dużo), ponieważ ciasto będzie się bardzo kleiło. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę.

  Gdy ciasto wyrośnie, uformować z niego bułeczki (najlepiej to robić mokrymi rękoma), położyć na blasze pokrytej pergaminem i znów odstawić na ok. pół godziny do wyrośnięcia.

  Przed włożeniem do piekarnika posmarować mlekiem. Piec ok. 25-30 min. w temp. 200 st. C.


  Smacznego :)

4 komentarze:

  1. bardzo fajny przepis.. kocham czosnek i bułeczki.. to tak jakbyś przygotowała je specjalnie dla mnie.. ;):P

    OdpowiedzUsuń
  2. fajnie wyglądają, tak chrupiąco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. chrupiąca skórka i czosnkowy aromat! :) wyglądają baardzo smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś takie bułeczki. Są przepyszne! Czosnkowe, ale nie tak, że pali w buzi. Ale posmak i aromat są :)

    OdpowiedzUsuń