wtorek, 6 września 2011

Kurczak curry z ryżem

  Dziś szybki wpis, bo pora już późna. A w nim ekspresowy kurczak curry dla wszystkich tych, którzy kochają kuchnię indyjską lub po prostu lubią mocno doprawione dania. Przepis znalazłam tutaj i jestem z niego bardzo zadowolona, bo kurczaczek wyszedł pyszny, że palce lizać :)





Składniki na 2 porcje:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 dość duża cebula
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 szkl. śmietany 18% (ja dałam 12%)

  Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, posypać solą i pieprzem. Czosnek obrać, drobniutko posiekać i wrzucić do miski, dodać do niego imbir, sok z cytryny oraz oliwę, wszystko wymieszać. Do przygotowanej marynaty wrzucić kurczaka i odstawić do lodówki na min. 20 minut.

  Po czasie na marynowanie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do niej kurczaka i smażyć ok. 8 minut. Następnie dodać cukier, curry i kurkumę, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę podsmażyć. Na koniec dodać szczyptę soli oraz śmietanę, wymieszać i gotować przez jakieś 5 minut.  Podawac z ugotowanym na sypko ryżem.


  Smacznego :)

3 komentarze:

  1. ładny i założę się, że smakowicie pachnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio bardzo smakują mi potrawy, których dodatkiem jest curry. a wcześniej wcale nie doceniane..

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię kurczaka w curry. jeden z lepszych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń