Czemu gniot? Nie mam pojęcia, bo to nie jest ciasto zagniatane tylko ucierane :p Ale pod taką nazwą od lat funkcjonuje w moim domu, więc tak je podpisuję. Jest to najprostsze i najszybsze ciasto jakie znam. Można je zrobić chyba z każdym owocem jakie nam przyjdzie do głowy, a jak zabraknie owoców to część ciasta mieszamy z kakao i mamy dwukolorowy wypiek :) U mnie w wersji z porzeczkami sprzed kilku tygodni. Polecam! :)
Składniki (na blachę o wym. 22x33 cm):
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki śmietany lub mleka
- 2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. oleju
Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę/mleko oraz olej. Miksujemy całość na jednolitą masę. Przelewamy ciasto do wyłożonej pergaminem blachy, posypujemy wcześniej przygotowanymi owocami. Pieczemy przez ok. 50 min. w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
faktycznie, w wykonaniu proste a jak wygląda!
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, uwielbiam ciacha z porzeczkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste, szybkie i smaczne ciasta! Twoje kochana wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńPięknej niedzieli, buziaki
Z porzeczkami, pycha!
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
pyszne ciacho :) dobrze ze mam zapas porzeczek na zimę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju słodkie z kwaśnymi owocami :) pycha...!
OdpowiedzUsuńGniot nie gniot wyglada na smaczne a takie ciasta sa najlepsze
OdpowiedzUsuńA ja mam dużo śliwek, może by taki gniotek ze śliwkami? :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :) Ze śliwkami, jabłkami, gruszkami, jagodami, borówkami, malinami, agrestem ehh.. i zabrakło mi już pomysłów na owoce :p
UsuńNo własnie dlaczego gniot ? Wygląda bardzo smakowicie i zachęcająco a gniot kojarzy mi się z zakalcem :) Fajny przepis ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFajny ten gniot. :) U mnie dzisiaj drożdżowe, odrywane, z jabłkiem. :) Pozdrawiam ciepło. :)
OdpowiedzUsuńTez lubię ciasto wedle tego przepisu. Aż bym zjadła taki gniot :)
OdpowiedzUsuńZabawna nazwa ;-) Wygląda bardzo smacznie i jeszcze takie proste w wykonaniu, super! :-)
OdpowiedzUsuńfajna nazwa:)
OdpowiedzUsuńCzerwone porzeczki ! <3 Powinnam zrobić takie u siebie :D
OdpowiedzUsuń