sobota, 23 sierpnia 2014

"Gniot" z porzeczkami


  Czemu gniot? Nie mam pojęcia, bo to nie jest ciasto zagniatane tylko ucierane :p Ale pod taką nazwą od lat funkcjonuje w moim domu, więc tak je podpisuję. Jest to najprostsze i najszybsze ciasto jakie znam. Można je zrobić chyba z każdym owocem jakie nam przyjdzie do głowy, a jak zabraknie owoców to część ciasta mieszamy z kakao i mamy dwukolorowy wypiek :) U mnie w wersji z porzeczkami sprzed kilku tygodni. Polecam! :)





Składniki (na blachę o wym. 22x33 cm):
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany lub mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. oleju


  Całe jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę/mleko oraz olej. Miksujemy całość na jednolitą masę. Przelewamy ciasto do wyłożonej pergaminem blachy, posypujemy wcześniej przygotowanymi owocami. Pieczemy przez ok. 50 min. w temp. 180 st. C.





Smacznego :)


15 komentarzy:

  1. faktycznie, w wykonaniu proste a jak wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wygląda, uwielbiam ciacha z porzeczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie proste, szybkie i smaczne ciasta! Twoje kochana wygląda przepysznie!!!
    Pięknej niedzieli, buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Z porzeczkami, pycha!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne ciacho :) dobrze ze mam zapas porzeczek na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszelkiego rodzaju słodkie z kwaśnymi owocami :) pycha...!

    OdpowiedzUsuń
  7. Gniot nie gniot wyglada na smaczne a takie ciasta sa najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja mam dużo śliwek, może by taki gniotek ze śliwkami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak :) Ze śliwkami, jabłkami, gruszkami, jagodami, borówkami, malinami, agrestem ehh.. i zabrakło mi już pomysłów na owoce :p

      Usuń
  9. No własnie dlaczego gniot ? Wygląda bardzo smakowicie i zachęcająco a gniot kojarzy mi się z zakalcem :) Fajny przepis ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny ten gniot. :) U mnie dzisiaj drożdżowe, odrywane, z jabłkiem. :) Pozdrawiam ciepło. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tez lubię ciasto wedle tego przepisu. Aż bym zjadła taki gniot :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zabawna nazwa ;-) Wygląda bardzo smacznie i jeszcze takie proste w wykonaniu, super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czerwone porzeczki ! <3 Powinnam zrobić takie u siebie :D

    OdpowiedzUsuń