Zauważyłam ostatnio, że połączenie w wypiekach czekolady (lub kakao) z twarogiem jest jednym z moich ulubionych. Nie uważacie, że świetnie ze sobą współgrają? Jeśli myślicie tak jak ja to polecam Wam to ciężkie, wilgotne, nie za słodkie, ale za to mocno czekoladowe ciasto, nie będziecie zawiedzeni :)
Składniki:
(przepis pochodzi z bloga Bake&Taste)
- 150g tłustego twarogu
- 1/3 szkl. mleka
- 2 jajka
- 1/3 szkl. oleju
- 1 1/2 szkl. mąki
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki kakao
- 1/2 szkl. cukru trzcinowego
- 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g)
Twaróg, mleko, jajka i olej miksujemy blenderem na gładką masę. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Łączymy zawartość obu misek.
Czekoladę siekamy na kawałeczki, większość dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy pergaminem, przelewamy do niej ciasto, posypujemy resztą posiekanej czekolady i pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego :)
z takiego ciacha to czekoladoholicy muszą być zadowoleni :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbiam, więc to coś dla Mnie!! Wygląda przepysznie kochana!!!!
OdpowiedzUsuńŚciskam i buziaki ślę:):)
Prezentuje się przepysznie! Czekolada i twaróg to z pewnością zgrany duet :-)
OdpowiedzUsuńdupa rośnie, ale ciasto w piekarniku ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się na nie skusiłaś. Daj znać jak wyszło ;) Pozdrawiam! :)
UsuńAż u mnie zapachniało!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować z mąką bezglutenową, kocham takie ciężkie ciasta, nawet takie prawie zakalcowate! Najlepsze!
OdpowiedzUsuńObserwuję, bo cudnie tu u Ciebie :)
Cudowne ciasto, fajnie musi smakować z twarogiem :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Mmm, obłędnie czekoladowe... Czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńciężkie, nie za słodkie i mocno czekoladowe? to coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł ,żeby do tego typu ciasta dodać twaróg :]
Bardzo smakowite te ciacho :-) super przepis :-) Pozdrowionka :-)
OdpowiedzUsuń