wtorek, 28 kwietnia 2015

Ciasto Kubanka


  Kubanka to dosyć popularne i często pojawiające się na blogach ciasto, ale w ogóle się temu nie dziwię, bo jest przepyszne. Jeśli jeszcze nie jedliście to spróbujcie, naprawdę warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie  :)





Składniki na blachę o wym. 22x33cm:
(przepis pochodzi z bloga "moje pasje")

Biszkopt:
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 100g cukru
  • 25g mąki ziemniaczanej
  • 65g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki kakao
Poncz:
  • 0,5 szkl. mocnej kawy
  • 2 łyżki wódki
  • 1,5 łyżeczki cukru
Krem budyniowy:
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 l mleka
  • kostka masła (200g)
  • 2 pełne łyżki kremu czekoladowego typu Nutella
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżka likieru kawowego
 Warstwa śliwkowo-herbatnikowa:
  •  38 szt. herbatników typu Pettit Beure
  • 0,5 słoiczka powideł śliwkowych
Bita śmietana:
  • 500g śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 50g czekolady mlecznej


  Najpierw przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, do piany wsypujemy cukier, miksujemy. Następnie nie przestając miksować wlewamy rozbełtane żółtka. Mąki, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem, wlewamy do niej ciasto i pieczemy około 30 min. w temp. 180 st. C. Po upieczeniu dokładnie studzimy.

  W czasie, gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem budyniowy: żółtka, cukier oraz obie mąki dokładnie rozprowadzamy w szklance mleka. Pozostałe 250ml mleka zagotowujemy. Na wrzące mleko wylewamy rozrobione składniki i energicznie mieszając gotujemy bardzo gęsty budyń. Odstawiamy do wystudzenia. 

  Gdy krem budyniowy będzie już zimny: masło ucieramy na puszystą masę i nie przestając miksować powoli partiami dodajemy krem budyniowy, krem czekoladowy, kakao oraz likier. Całość ucieramy na gładko.

  Ostudzony biszkopt wkładamy do blachy, w której się piekł i dokładnie nasączamy przygotowanym ponczem (wszystkie składniki ze sobą mieszamy).

  Na naponczowany biszkopt wykładamy masę budyniową i wyrównujemy ją. Następnie wykładamy pierwszą warstwę herbatników, smarujemy ją powidłami śliwkowymi, a na nie kładziemy drugą warstwę herbatników.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Bitą śmietanę wykładamy na herbatniki, a wierzch obsypujemy startą mleczną czekoladą. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.




  Smacznego :)


16 komentarzy:

  1. Wow jakie efektowne ciasto! Musi być pyszne :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. No to muszę spróbować! Znakomicie się prezentuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. upieczone w okrągłej tortownicy, sprawdziłoby się też jako torcik - pyszne smaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciacho! :) Już od jakiegoś czasu się do niego przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kusisz zdjęciami i przepisem, czuję mocną potrzebę spróbowania tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zrobiłam się teraz głodna... tak fantastycznie wygląda to ciastko:)
    wiosenne uściski

    OdpowiedzUsuń
  7. Widziałam już kiedyś takie ciacho, ale nigdy nie jadłam. Wygląda bosko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj, robiłam te ciasto jest pyszne, teraz, jak myślę o tym smaku, to chętnie bym znowu zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze nie miałam okazji jeść tego ciasta, a wygląda nieziemsko. To chyba pora zrobić ;-).
    A do tego śliczna patera! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychota, ustawiam się w kolejce po kawałek ^^

    OdpowiedzUsuń
  11. cudeńko!!! Poproszę kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. przyznam, że o takim jeszcze nie słyszałam, ale już zapisałam :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  13. Do tej pory nie próbowałam, ale wygląda bardzo apetycznie. Idealne ciacho do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. kiedy moja mamma podobne robiła :) wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń