sobota, 2 maja 2015

Roladki ze schabu ze szpinakiem


  W lodówce leżał przygotowany na kotlety schab, ale żeby nie było tak nudno i przewidywalnie pobuszowałam trochę w internecie i znalazłam przepis na roladki ze schabu ze szpinakiem i serem feta. Zainspirowana nim zrobiłam taką troszkę zmodyfikowaną pod własne potrzeby wersję roladek i podałam je z pieczonymi ziemniakami. Wyszło całkiem smacznie :)




Składniki na 2 porcje:
  • ok. 350g schabu pokrojonego na plastry
  • sól, pieprz, papryka ostra
  • ok. 300g świeżego szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 120g sera feta

  Plastry schabu lekko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą, pieprzem i ostrą papryką.

  Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy na rozgrzaną na patelni niewielką ilość tłuszczu. Smażymy, aż liście szpinaku zaczną się kurczyć, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy. Odstawiamy do ostudzenia.

  Ostudzony szpinak rozkładamy dokładnie na mięsie, a na wierzch kruszymy ser feta. Zawijamy mięsko w roladki i spinamy wykałaczkami.

  Roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie tłuszczem (ja jeszcze wrzuciłam do tego samego naczynia pokrojone w talarki, oprószone solą i pieprzem ziołowym ziemniaczki, więc cały obiad praktycznie robił się sam), pieczemy w temp. 180 st. C przez ok. godzinę.




Smacznego :)

16 komentarzy:

  1. Bardzo fajne połączenie smaków. Drób i szpinak z serem feta, pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akurat te roladki są ze schabem, ale z piersią kurczaka pewnie też by nieźle smakowały :)

      Usuń
  2. Pyszne takie roladki, bardzo lubię połączenie szpinaku, mięska i fety. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie, kiedyś robiłam roladki z piersi indyka ze szpinakiem, teraz czas na schab. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie roladki są pyszne, szpinak i feta to świetne połączenie:) Dziękuję za miły komentarz u mnie, zapraszam częściej, ja bedę wpadać, obserwuję i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądają:) Nic tylko brac się do roboty:) Na pewno skorzystam z przepisu:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj uwielbiam takie smaki. Pysznie wyglądają te roladki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne to jest, jadłam ostatnio na jakimś przyjęciu i bardzo mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak dla mnie połączenie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne i kolorowe te roladki !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. nie jadam mięsa, ale danie bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne roladki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. O masz, chyba wiem, co będzie na obiad - akurat dziś kupiłam szpinak :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajny pomysł :) Uwielbiam szpinak:)

    OdpowiedzUsuń
  14. W weekend majowy robiłam roladki ze szpinakiem, ale z piersi kurczaka. Schab na pewno będzie pyszny z takim nadzieniem - jadłam szpinak z fetą do makaronu :))

    OdpowiedzUsuń