czwartek, 28 maja 2015

Schab z warzywami


  Schab z warzywami to prosty do przygotowania sposób na naprawdę pyszny obiad. Trochę czasu zajmuje krojenie i tarcie warzyw, ale reszta praktycznie robi się sama i to na jednej patelni. A i dodatków do schabu można podać wiele. Mogą to być ziemniaki, frytki, kasza, ryż możliwości jest sporo, więc warto spróbować :)





Składniki na 4 porcje:
(przepis pochodzi z bloga "Szefowa w swojej kuchni")
  • 3 cebule 
  • 250g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • ok. 400g schabu
  • pietruszka
  • 2 duże marchewki
  • przyprawa do shoarmy
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz


  Pieczarki, paprykę i schab kroimy w kostkę. Marchew i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, siekamy w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.

  Do podsmażonej cebuli wrzucamy oprószony przyprawą do shoarmy schab i smażymy ok. 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki oraz paprykę i podsmażamy kolejne 10 minut. 

  Po tym czasie dodajemy startą marchewkę i pietruszkę, całość zalewamy bulionem warzywnym i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy danie solą i pieprzem.
 



Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Smakowicie, szybko i kolorowo - takie obiadki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie dania! Przepis zapisuję!!!
    miłego i pogodnego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładnie się prezentuje :) Uwielbiam obiady pełne warzyw!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na podanie schabu w innej wersji niż kotlet :)
    Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń