czwartek, 4 czerwca 2015

Sałatka z ryżem w curry


  Zostało mi trochę ryżu z obiadu i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić, aż przyszło mi do głowy jedno z najprostszych rozwiązań: SAŁATKA! Kilka chwil spędzonych w kuchni później miałam gotową smaczną, sytą sałatkę, którą następnego dnia wzięliśmy do pracy jako drugie śniadanie :)




Składniki:
  • woreczek ryżu 
  • ok. 2 łyżek curry
  • 0,5 dużego słoika ogórków konserwowych
  • 0,5 małego słoika papryki konserwowej
  • 0,5 dużej, czerwonej, świeżej papryki
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • kilka łodyżek świeżej natki pietruszki
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy


  Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, ale z dodatkiem curry. Ugotowany i ostudzony ryż wsypujemy do dużej miski.

  Ogórki i paprykę konserwową kroimy w kostkę, odsączamy z nadmiaru wody i dorzucamy do ryżu. Świeżą paprykę również kroimy w kostkę, natkę pietruszki i szczypiorek siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy majonez wymieszany z jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku i mieszamy.





Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Rewelacyjna sałatka! Muszę ją koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pomysłowy sposób na sałatkę - i ryż wykorzystany, i lunch do pracy gotowy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, zrobię, bo lubię takie przepisy:)
    miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Resztki bywają bardzo inspirujące, świetny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, jak kiedyś zostanie mi ryżu to też chętnie się nim posłużę do takiej sałatki. Wygląda świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię dodatek curry w sałatkach ryżowych, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, zapisałam przepis do wypróbowania, bo mąż uwielbia wszystko co z curry, a akurat większość składników mam w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajna sałatka, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń