wtorek, 15 grudnia 2015

Drożdżowe paluchy z białym serem


  Delikatne, mięciutkie bułeczki drożdżowe. W sam raz do przekąszenia w domu z kubkiem ciepłego mleka lub jako słodkie drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Według mnie drożdżowe ciasto pasuje idealnie do tego przedświątecznego okresu, a Wy jak sądzicie? :)




Składniki na ok. 12-13 szt.
(przepis pochodzi z bloga "Nutka Słodyczy")

Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 45 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 220 ml mleka 
  • 450 g mąki pszennej
  • 60 g masła 
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 20 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru

  Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobi się płynna jednolita masa. Dolewamy do niej ciepłe lecz niegorące mleko. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i wlewamy przygotowaną drożdżową masę. Całość delikatnie mieszamy (tak aby składniki nie do końca się połączyły), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min., aby zaczyn zaczął pracować.

  Po tym czasie do zaczynu dodajemy roztopione masło, żółtka oraz szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ugniatamy, aż przestanie się kleić i przylegać do rąk (można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie zrobiło się twarde). Ugniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swą objętość.

  Pod koniec wyrastania ciasta możemy przygotować nadzienie: twaróg, miękkie masło, ekstrakt waniliowy, żółtko oraz cukier puder blendujemy razem na gładką masę. 

  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na dość spory prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na połowie prostokąta (wzdłuż dłuższego boku)  rozsmarowujemy dokładnie serowe nadzienie i przykrywamy je drugą połową ciasta, delikatnie dociskamy. Powstały prostokąt kroimy (wzdłuż krótszego boku) ostrym nożem na paski o szerokości ok. 2 cm, każdy pasek skręcamy 3-4 razy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem smarujemy wierzch paluchów surowym białkiem. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 st. C.





Smacznego :)

 

2 komentarze:

  1. Cudowne paluchu, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammm, jakie piękne te bułeczki i na pewno BARDZO smakowite!!
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń