wtorek, 15 grudnia 2015

Drożdżowe paluchy z białym serem


  Delikatne, mięciutkie bułeczki drożdżowe. W sam raz do przekąszenia w domu z kubkiem ciepłego mleka lub jako słodkie drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Według mnie drożdżowe ciasto pasuje idealnie do tego przedświątecznego okresu, a Wy jak sądzicie? :)




Składniki na ok. 12-13 szt.
(przepis pochodzi z bloga "Nutka Słodyczy")

Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 45 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 220 ml mleka 
  • 450 g mąki pszennej
  • 60 g masła 
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 20 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko
  • 60 g cukru pudru

  Drożdże ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż zrobi się płynna jednolita masa. Dolewamy do niej ciepłe lecz niegorące mleko. Do dużej miski wsypujemy mąkę, robimy w niej wgłębienie i wlewamy przygotowaną drożdżową masę. Całość delikatnie mieszamy (tak aby składniki nie do końca się połączyły), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 min., aby zaczyn zaczął pracować.

  Po tym czasie do zaczynu dodajemy roztopione masło, żółtka oraz szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Ugniatamy, aż przestanie się kleić i przylegać do rąk (można delikatnie podsypać mąką, ale nie za dużo, aby ciasto nie zrobiło się twarde). Ugniecione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swą objętość.

  Pod koniec wyrastania ciasta możemy przygotować nadzienie: twaróg, miękkie masło, ekstrakt waniliowy, żółtko oraz cukier puder blendujemy razem na gładką masę. 

  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na dość spory prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na połowie prostokąta (wzdłuż dłuższego boku)  rozsmarowujemy dokładnie serowe nadzienie i przykrywamy je drugą połową ciasta, delikatnie dociskamy. Powstały prostokąt kroimy (wzdłuż krótszego boku) ostrym nożem na paski o szerokości ok. 2 cm, każdy pasek skręcamy 3-4 razy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed upieczeniem smarujemy wierzch paluchów surowym białkiem. Pieczemy ok. 15-20 min. w temp. 180 st. C.





Smacznego :)

 

3 komentarze:

  1. Cudowne paluchu, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniammm, jakie piękne te bułeczki i na pewno BARDZO smakowite!!
    ściskam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. subhanallah, bagus sekali artikelnya. memang saya masih mersakan tidak terlalu mudah untuk bisa selalu berpikiran positif. biasanya karena ada pengalaman yang kurang menyenangkan atau kurang baik dengan hal itu.

    Obat Vitiligo

    Obat Vitiligo Ampuh

    Obat Herbal Vitiligo

    Obat Bercak Putih pada Kulit

    Cara Cepat Menghilangkan Vitiligo

    Mujtaba Pusat Herbal Terbaik

    Pom Mini Termurah Kualitas Ok

    OdpowiedzUsuń