sobota, 13 października 2012

Biszkopt z kremem malinowym

  Jak wspominałam w poprzednim wpisie, moim drugim urodzinowym ciastem był biszkopt z kremem malinowym. Kolejne szybkie ciasto, które nie wymaga wielkiej filozofii, a smakuje znakomicie. Jest to propozycja dla osób, które nie lubią zbyt ciężkich ciast. Biszkopt jest bardzo delikatny, można zjeść kilka kawałków i nie ma się uczucia przesłodzenia. Przepraszam za jakość zdjęć, ale robiłam je na szybko przy słabym świetle i takie są efekty... :)







Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
 
Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Krem:
  • 0,5 l śmietany kremówki 3o%
  • 1,5 opakowania żelatyny-fix deserowej (u mnie firmy Dr.Oetker)
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • maliny
 Dodatkowo:
  • 0,5 szkl. wody + sok z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru do nasączenia ciasta
  • maliny do dekoracji


  Najpierw należy upiec ciasto. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować, aż piana będzie błyszczeć. Nadal miksując dodać żółtka. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie łyżką wmieszać je w ciasto. Przelać masę do blachy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.
  Gdy ciasto dobrze ostygnie przeciąć je na dwa blaty i oba nasączyć przygotowaną wodą z cytryną i cukrem. 

  Maliny dokładnie zmiksować i przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Schłodzoną śmietankę ubic z cukrem pudrem, dodać maliny, zmiksować. Żelatynę sporządzić wg instrukcji na opakowaniu, miksując delikatnie dodać do ubitej śmietanki (co ważne żelatyna deserowa sprawi, że krem będzie miał konsystencję delikatnego serka).

  3/4 kremu rozsmarować na dolnym blacie biszkopta, przykryć górnym blatem i nałożyć resztę kremu, udekorować pozostałymi malinami.








  Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. to coś dla mnie!:) uwielbiam lekkie ciasta i w dodatku owocowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na lekkie :-) I malinowe, to musi być pyszne!
    Przepraszam, że tak późno.. Wszystkiego co najlepsze! Spełnienia najskrytszych marzeń i radości z życia ;*

    OdpowiedzUsuń
  3. biszkopt wygląda doskonale, i faktycznie, jest leciutki i można go dużo zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajnie wygląda, choć biszkopt mógłby być ciut cieńszy a ewentualnie więcej kremu, ale w sumie to się nie utrafi jak wyrośnie w piecyku :) tak samo jak z bezą, ale ciasto musi fajnie smakować;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Tego mi było trzeba przed snem :D

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności! podobnie jak Milka z poprzedniego wpisu

    OdpowiedzUsuń