No i kolejny rok przeleciał jak z bicza strzelił! Czy mi się to podoba czy nie, od dziś jestem o rok starsza, no cóż taka kolej rzeczy :) Aby to uczcić, upiekłam dwa ciasta: Milkę z bananami i biszkopt z kremem malinowym. Dziś przepis na przepyszną, mega słodką Milkę, którą wszyscy się zajadali, aż im się uszy trzęsły. Nie dziwię się, bo połączenie bananów, kakaowego biszkopta, bitej śmietany i czekoladowego kremu jest marzeniem każdego łakomczucha :) Przepis podpatrzyłam tutaj i poza smakiem dżemu nic nie zmieniłam.
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm:
Ciasto:
- 4 jajka
- 200g cukru
- 100g mąki pszennej
- 70g mąki ziemniaczanej
- 20g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem jagodowy (ja użyłam truskawkowy)
- 5 dużych bananów
- 500ml śmietany kremówki 30%
- 3 usztywniacze do śmietanki
- małe opakowanie cukru waniliowego
- 2 czekolady mleczne (np. Milki)
- 2 łyżki wody
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru pudru
- 3/4 kostki margaryny
Najpierw należy upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną masę. Następnie, nadal miksując dodać cukier i żółtka. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Dokładnie wymieszane ciasto przelać do wyłożonej pergaminem blachy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C. Upieczony biszkopt odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy biszkopt ostygnie, odciąć cienki placek z góry ciasta. Dolny placek posmarować cienko dżemem i pookładać na nim plasterki banana. Schłodzoną śmietankę ubić z usztywniaczami i cukrem waniliowym, następnie rozsmarować ją na bananach. Na wierzch położyć ściętą górę biszkopta i delikatnie docisnąć.
Obie czekolady połamać i wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać do nich dwie łyżki wody i gotować na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia (od czasu do czasu mieszając). Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem pudrem. Połączyć margarynę z żółtkami i roztopioną czekoladą, zmiksować. Pozostałe białka ubić na sztywną pianę i dodać do czekoladowej masy, wymieszać. Rozsmarować krem na cieście i wstawić do lodówki, aż zastygnie.
Smacznego :)
piękna! wszystkiego najlepszego:))
OdpowiedzUsuńKruszynko wszystkiego najlepszego!! Pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuństo lat, sto lat! ciasto godne urodzin :)
OdpowiedzUsuńz takim ciastem to musiały być bardzo udane urodziny. :)
OdpowiedzUsuńwszystkiego najlepszego!ciasto doskonałe:)
OdpowiedzUsuńMilka z bananem brzmi przecudownie! Chętnie podkradłabym kawałek :)
OdpowiedzUsuńSto lat!:) a ciasto prezentuje się świetnie:)
OdpowiedzUsuńNajlepszego :) Ciasto wygląda superpysznie :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda przepysznie :)
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za miłe komentarze i życzenia :*
OdpowiedzUsuńspóźnione ale szczere życzenia ślemy razem z córką ;)
OdpowiedzUsuńpo raz kolejny wystawiasz mnie na pokuszenie! i jak mam obstawać przy karmieniu piersią, skoro wrzucasz takie przepisy a okazji do upieczenia będzie teraz niemało... i don't want to live on this planet any more!
Wygląda nieziemsko! A ja nic nie mogę piec bo mam wciąż zepsuty piekarnik:(
OdpowiedzUsuńjutro piekę, trzymaj kciuki!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy artykuł. Jestem pod wielkim wrażeniem.
OdpowiedzUsuń