wtorek, 8 lipca 2014

Ciasto Prince Polo


  Kakaowy biszkopt, krem oraz genialna, chrupiąca beza z wafelkami, orzechami i kokosem razem tworzą jedno z lepszych ciast jakie jadłam. Nie za słodkie, idealne na rodzinne spotkanie lub jako przekąska do popołudniowej kawy :)




Składniki (na blachę o wym. 22x33cm):
(przepis pochodzi z bloga "Słodkie zapomnienie"

Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 0,5 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • do nasączenia: sok z 0,5 cytryny +0,5 szkl. wody
Krem:
  • 6 żółtek
  • 5 łyżek drobnego cukru
  • ziarenka z 0,5 laski wanilii
  • 100g masła
Beza:
  • 6 białek
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 3 duże wafelki Prince Polo
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g wiórków kokosowych
Polewa:
  • 1 tabliczka (100g) mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki słodkiej śmietanki (30%)
  

  Najpierw pieczemy biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę, nie przestając miksować dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i całość delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Przelewamy masę do wyłożonej pergaminem blachy i pieczemy przez ok. 25 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia.

  Następnie pieczemy bezę: białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy do nich cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Wafelki i orzechy drobno kroimy, a następnie wraz z wiórkami kokosowymi dodajemy do ubitej piany i dokładnie mieszamy. Tę samą blachę, w której piekliśmy biszkopt wykładamy pergaminem, rozsmarowujemy na nim dokładnie bezę i pieczemy przez ok. 20 min. w temp. 170 st. C. Po upieczeniu studzimy.

  Aby przygotować krem: żółtka ubijamy z cukrem na parze, tak długo, aż cukier się rozpuści a masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z nasionami wanilii na jasny, puszysty krem, a następnie nie przestając miksować, dodajemy po łyżce masę jajeczną. Gotowy krem wstawiamy na chwilę do lodówki, aby trochę stężał, ponieważ jest dość rzadki.

  Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną, smarujemy go kremem z żółtek i masła, a na wierzch kładziemy bezę i delikatnie ją dociskamy. Całość polewamy rozpuszczoną ze słodką śmietanką czekoladą. Ciasto przechowujemy w lodówce.




  Smacznego :)

15 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda bajecznie... zjadłabym nawet teraz!!! musze koniecznie je wypróbować...
    ściskam kochana Kruszynko

    OdpowiedzUsuń
  2. ciacho wygląda niezwykle apetycznie :) fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dawno temu je robiłam było bardzo smaczne;)) Muszę powtórzyć ten wypiek:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Hahaha, cóż za ciekawa propozycja :p ale muszę odmówić, jestem już zajęta :p

      Usuń
  5. słyszałam o nim, ale jeszcze nie robiłam..
    a wygląda meeega <3

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, pomimo później już pory poczułam nieodpartą chęć na kawę i Twoje ciasto... :)
    Wygląda niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wafelki - miłe skojarzenie z dzieciństwem! Dziękuję za odwiedziny na moim blogu i pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jak dla mnie- totalna bomba! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie ! Na szczęście nie mogę spróbować, bo mój "Projekt plaża 2014" można by uznać za zakończony ... ;) Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
  10. O mniam! Z największą przyjemnością wypróbuję Twój przepis! <3 Pozdrawiam :-*

    OdpowiedzUsuń
  11. Musiał smakować obłędnie :) Chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam zjadłabym takie do kawki :-) super ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń