niedziela, 13 lipca 2014

Szaszłyki gotowane na parze

  
  Dania gotowane na parze świetnie sprawdzają się jako obiad lub kolacja w letnie, upalne dni. Są lekkie i praktycznie "robią się same". Takie są właśnie szaszłyki, które chcę Wam dziś pokazać, żadna filozofia, kilka składników i obiad gotowy. Polecam! :)





Składniki (na dwie porcje):
  • duża pojedyncza pierś z kurczaka lub dwie małe
  • 1 średnia papryka
  • 1 cebula
  • kilkanaście niedużych pieczarek
  • 1 mały lub pół dużego brokuła
  • przyprawa do kurczaka, pieprz czarny
 Sos czosnkowy:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • mały gęsty jogurt naturalny lub śmietana
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy



  Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, przyprawiamy i odstawiamy. Oczyszczoną paprykę i obraną cebulę kroimy w kwadraty, a pieczarki na połówki. Następnie na zmianę nadziewamy mięso, paprykę, pieczarki i cebulę na patyczki do szaszłyków. Brokuła dzielimy na różyczki. Szaszłyki i brokuła gotujemy na parze. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Polewamy nim ugotowane brokuły i szaszłyki.





Smacznego :)

9 komentarzy:

  1. zdrowo i ze smakiem, a jeszcze szybko się robi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, zawsze szaszłyki to z grilla robiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie bardzo smaczne i zdrowe... Mniam!!!
    miłego tygodnia kochana

    OdpowiedzUsuń
  4. człowiek, to jest ciemny jednak! nie wpadłam na to!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekko, smacznie i zdrowo - mniam :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. kurka! Ale bajerancki pomysł..
    jestem jak najbardziej za! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie jedzenie kojarzy mi się z wakacjami, super ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale dawno nie miałam okazji jest szaszłyków : d a na parze to chyba nigdy jeszcze nie próbowałam. nie dosc ze pieknie wygladaja to jeszcze jakie zdrowe !

    OdpowiedzUsuń