poniedziałek, 25 maja 2015

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i borówką


  Zwykłe drożdżowe ciasto z owocami, a zawsze się sprawdza i szybko znika. Jeden kawałek do zjedzenia przy kawie, drugi kawałek oczywiście z mlekiem, trzeci na drugie śniadanie do pracy i ciasta  nie ma, ale na szczęście zawsze można upiec następne :)




Składniki na blachę o wym. 24x24cm:
(przepis pochodzi z bloga "Ala piecze i gotuje")

Ciasto:
  • 30g drożdży
  • 0,5 szkl. mleka
  • 350g mąki (ja dałam jakieś 370g, bo ciasto mocno się kleiło)
  • 100g cukru
  • 50g margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
 Kruszonka:
  • 150g mąki
  • 75g cukru
  • 90g margaryny  
  • 4 łodygi rabarbaru
  • dwie garści mrożonych borówek amerykańskich

    
  Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru oraz mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn trochę popracował. 

  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, rozpuszczoną margarynę, jajka, zaczyn oraz szczyptę soli i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto (jeśli będzie się bardzo kleiło dodajemy więcej mąki). Następnie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość.

  Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki i odstawiamy na kwadrans, by podrosło. Następnie układamy na nim pokrojony rabarbar i zamrożone owoce borówki, całość obsypujemy kruszonką (w misce rozcieramy palcami margarynę z mąką i cukrem). Ciasto pieczemy w temp. 175 st. C przez ok. 50 min.


  Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie drożdżowe ciasto! Najlepsze jest z sezonowymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżowe i owoce - to zawsze świetnie smakuje :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie ładniutkie, wyrośnięte... przepysznie wygląda:)
    cudownego tygodnia:):):) ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. co racja, to racja....u mnie to samo, idzie jak woda takie ciasto, ale wiesz.....po cichu zacieram łapy, bo znaczy, że dobre!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam drożdżowe, pięknie pachnie, z owocami jest zawsze bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń