czwartek, 7 maja 2015

Zupa krem z białych szparagów


  Oto moja pierwsza przygoda w kuchni ze szparagami - zupa krem. Nic wyrafinowanego, ale nigdy wcześniej nie miałam do czynienia z tymi warzywami i chyba nawet nie miała okazji ich próbować, więc efekt końcowy budził moją ciekawość. Na szczęście wszystko wyszło bardzo fajnie, zupa krem z białych szparagów jest smaczna, delikatna, ale i sycąca. Można ją podać z jajkiem ugotowanym na twardo lub grzankami. Myślę, że to idealny pomysł na wiosenny obiad :)




Składniki na 4 porcje:
(przepis pochodzi z bloga "Słoik smaku")

  • 2 ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 500g białych szparagów
  • ok. 1,5 litra bulionu warzywnego
  • koperek i natka pietruszki
  • grzanki/jajka ugotowane na twardo
  • ewentualnie śmietana

  Ziemniaki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Szparagi myjemy, odłamujemy ich zdrewniałe końce, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki i szparagi wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości.

  Cebulę obieramy, siekamy w kosteczkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Gdy warzywa zmiękną wrzucamy do nich usmażoną cebulę i gotujemy wszystko jeszcze przez chwilę. Następnie wszystko blendujemy na gładką, kremową masę, dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

  Ja podałam zupę z domowymi grzankami (chleb tostowy pokroiłam w kostkę i podsmażyłam z każdej strony na rozgrzanej suchej patelni, bez dodatku żadnego tłuszczu!), a przed podaniem do każdej porcji dodałam kleks śmietany, ale nie jest to konieczne.




Smacznego :)


10 komentarzy:

  1. Piękna! Kocham szparagi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda. ja też jeszcze nigdy nie jadłam szparagów, chyba czas to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jadłam szparagi i mi bardzo smakują, ale reszta domowników nie za bardzo przepada za nimi. Chętnie zjadłabym taką kremową zupę. Uwielbiam!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. wiosna na talerzu! pyszna zupa, dla mnie z grzankami;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajny krem, zapisuję przepis :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam krem ze szparagów:)
    uściski kochana

    OdpowiedzUsuń
  7. Też się przymierzam do zrobienia kremu ze szparagów, bo jeszcze nie próbowałam. Twoja zupka wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ach, te pyszne zupy! Mogłabym jeść je kilka razy dziennie. Oprócz tony innych kulinarnych wynalazków. Ale wtedy ja ważyłabym chyba tonę... :)

    OdpowiedzUsuń