środa, 11 kwietnia 2012

Babka majonezowa

  To jedna z najlepszych babek jakie jadłam, a już na pewno najszybsza jaką kiedykolwiek robiłam. Na prawdę robi się ją w kilka minut, więc żeby zaoszczędzić czas w przedwielkanocnym szale, postawiłam na ten przepis i właśnie taka baba zagościła na naszym stole w tegoroczne święta :)





Składniki:
  • 0,5 szkl. mąki pszennej
  • 0,5 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 3 spore łyżki majonezu
  • u mnie była wersja z kakao, więc dodałam 1 czubatą łyżeczkę kakao i odrobinę mleka


  Wszystkie składniki poza kakao i mlekiem wrzucić do miski  i zmiksować na gładką masę. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką formy, do pozostałego w misce ciasta przesiać kakao i dolać (ok. 2 łyżek) mleka. Zmiksować i wylać na jasne ciasto. Piec przez ok. 50 min. w 180 st. C.



I tyle po niej zostało... :P



  Smacznego :)


9 komentarzy:

  1. majonezowej jeszcze nie próbowałam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek majonezu mnie intryguje :>. Jest wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja nie lubię babek, tzn. ciast suchych, bez kremu, śmietanki, owocu.

    OdpowiedzUsuń
  4. I u mnie w tym roku zagościła babka majonezowa. Od razu została moją ulubioną :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubię! jest tak fajnie wilgotna

    OdpowiedzUsuń
  6. Majonezowa? A to dopiero ciekawostka.:D

    OdpowiedzUsuń