wtorek, 24 kwietnia 2012

Ciasto "Biała dama"

  Czy Wam czas ucieka równie szybko jak mi? Miałam wrażenie, że ostatnie dwa tygodnie mijają dosłownie jak dwa dni. Dodatkowa praca, studia, magisterka, dom i na resztę zabrakło sił. Ale powoli zaczynam panować nad sytuacją i wracam do świata żywych :) Najważniejsze, że robi się ciepło (no i długaśna majówka za pasem :D), a reszta sama jakoś się ułoży :) Ciasto, o którym chciałam dziś napisać robiłam na Wielkanoc i zrobiło ogromną furorę w mojej rodzinie. Przede wszystkim dlatego, że jest baaaardzo leciutkie, delikatne i nie za słodkie. Krem wcale nie zamula, a wręcz odwrotnie, dzięki galaretce cytrynowej jest orzeźwiające. Według mnie, takie ciasto idealnie się sprawdzi na wiosennych i letnich imprezach. Przepis na nie podpatrzyłam w gazetce "Przyślij przepis" 3/2012.






Składniki na blachę o wym. 22x30cm:

 Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Krem:
  • 2  galaretki cytrynowe
  • 2 śmietan-fixy (lub śnieżki)
  • 0,5 l śmietanki 36% do tortów
  • 25 dag mielonego twarogu


  Aby przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, ciągle miksując dodać cukier i żółtka. Przestać miksować i delikatnie mieszając masę dodawać na przemian olej i mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, aż do skończenia składników. Ciasto przelać do blachy wyłożonej pergaminem i piec ok. 20-25 min. w temp. 180 st. Upieczone ciasto wystudzić. 

  Twaróg zmielić dwukrotnie (no chyba, że kupimy gotowy :)). Obie galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody. Zostawić do ostygnięcia.W międzyczasie ubić śmietankę ze śmietan-fixami, następnie wmieszać w nią zmielony twaróg oraz tężejącą galaretkę (musi być ostygnięta!). Całą masę zmiksować na gładko.

  Ostygnięty biszkopt przeciąć na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią ciasta, a wierzch posmarować pozostałym kremem. Ciasto wstawić na przynajmniej pół godziny do lodówki, aby krem stężał.

  Gdy ciasto będzie gotowe można je polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą i udekorować.


  Smacznego :)


8 komentarzy: