Podpatrzone u Kaś, pyszne ciasto z budyniem. Nie dosyć, że bardzo łatwo i szybko można je zrobić, to smakuje i wygląda świetnie. Polecam! A ja wracam do mojej magisterki :)
Składniki na tortownicę o śr. 21 cm:
- 1 masło (200g) - ja użyłam 200g masła roślinnego
- 3/4 szkl. cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- kilka kropel ulubionego aromatu - dałam rumowy
- 2,5 szkl. mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie o smaku śmietankowym + 3 szkl. mleka + 4 łyżki cukru
Najpierw przygotować budyń z 3 szkl. mleka oraz 4 łyżek cukru według instrukcji na opakowaniu i odstawić go do ostygnięcia.
W misce utrzeć miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajka, śmietanę oraz kilka kropel aromatu, zmiksować. Nie przestając miksować, dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodawania mąki, ciasto będzie bardzo gęste i lepkie, więc możliwe, że mieszanie trzeba będzie dokończyć ręcznie (ja wymieszałam je łyżką).
Na dno natłuszczonej i obsypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem) tortownicy, rozłożyć połowę ciasta. Będzie się ono bardzo lepić, więc lepiej robić to po kawałeczku. Na to wyłożyć cały budyń i przykryć go drugą połową ciasta. Piec ok. 50 min. w temp. 190 st. C.
Smacznego :)
miłego pisania, a ciasto fajne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Osobiście dodaje do budyniu kawałki jabłek lub kokos :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
Bardzo dobry pomysł, nie pomyślałam o tym :)
OdpowiedzUsuńPyszności z budyniem :-) Owocnego tworzenia magisterki.
OdpowiedzUsuńZ budyniem na pewno pyszne :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w pisaniu!
OdpowiedzUsuńJak znajdziesz trochę czasu to zapraszam do siebie- otagowałam Cię w zabawie :)
Bardzo lubie takie ciasta. Są idealne do herbatki!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że ciasto posmakowało :)
OdpowiedzUsuńheh ja też piszę mgr... chyba zrobię sobie to ciasto na osłodę :)
Jeszcze z owockiem jakimś i ciasto nie dość, że proste to jeszcze kolorowe i smaczne :D Uwielbiam kremy budyniowe.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę apetycznie...Chyba się skuszę i też taki na weekend zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
jest bardzo dobre, ja dodalam 2 szkl. maki tortowej i pol szkl.maki ziemniaczanej. Wyszlo fajne kruche ciasto:)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że lepiej by-było gdyby gotowe już ciasto wpierw pozostawić w lodowce na chociaż pół godziny - byłoby super kruche.
OdpowiedzUsuńDo jednej części ciasta można dodać kakao :) przepis super, jutro je zrobie :)
OdpowiedzUsuń