czwartek, 17 maja 2012

Ciasto z budyniem

  Podpatrzone u Kaś, pyszne ciasto z budyniem. Nie dosyć, że bardzo łatwo i szybko można je zrobić, to smakuje i wygląda świetnie. Polecam! A ja wracam do mojej magisterki :)







Składniki na tortownicę o śr. 21 cm:
  • 1 masło (200g) - ja użyłam 200g masła roślinnego
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • kilka kropel ulubionego aromatu - dałam rumowy
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie o smaku śmietankowym + 3 szkl. mleka + 4 łyżki cukru


  Najpierw przygotować budyń z 3 szkl. mleka oraz 4 łyżek cukru według instrukcji na opakowaniu i odstawić go do ostygnięcia.

  W misce utrzeć miękkie masło z cukrem. Następnie dodać jajka, śmietanę oraz kilka kropel aromatu, zmiksować. Nie przestając miksować, dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Pod koniec dodawania mąki, ciasto będzie bardzo gęste i lepkie, więc możliwe, że mieszanie trzeba będzie dokończyć ręcznie (ja wymieszałam je łyżką). 

  Na dno natłuszczonej i obsypanej bułką tartą (lub wyłożonej papierem) tortownicy, rozłożyć połowę ciasta. Będzie się ono bardzo lepić, więc lepiej robić to po kawałeczku. Na to wyłożyć cały budyń i przykryć go drugą połową ciasta. Piec ok. 50 min. w temp. 190 st. C.




  Smacznego :)



14 komentarzy:

  1. miłego pisania, a ciasto fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Osobiście dodaje do budyniu kawałki jabłek lub kokos :D

    Pozdrawiam ♥ Pati

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobry pomysł, nie pomyślałam o tym :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności z budyniem :-) Owocnego tworzenia magisterki.

    OdpowiedzUsuń
  5. Powodzenia w pisaniu!
    Jak znajdziesz trochę czasu to zapraszam do siebie- otagowałam Cię w zabawie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubie takie ciasta. Są idealne do herbatki!

    OdpowiedzUsuń
  7. cieszę się, że ciasto posmakowało :)
    heh ja też piszę mgr... chyba zrobię sobie to ciasto na osłodę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeszcze z owockiem jakimś i ciasto nie dość, że proste to jeszcze kolorowe i smaczne :D Uwielbiam kremy budyniowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda naprawdę apetycznie...Chyba się skuszę i też taki na weekend zrobię :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. jest bardzo dobre, ja dodalam 2 szkl. maki tortowej i pol szkl.maki ziemniaczanej. Wyszlo fajne kruche ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wydaje mi się, że lepiej by-było gdyby gotowe już ciasto wpierw pozostawić w lodowce na chociaż pół godziny - byłoby super kruche.

    OdpowiedzUsuń
  12. Do jednej części ciasta można dodać kakao :) przepis super, jutro je zrobie :)

    OdpowiedzUsuń