Na działce urósł już piękny rabarbar, aż żal byłoby go nie wykorzystać! :) Tak więc, na pierwszy ogień poszedł placek z rabarbarem. Zrobiłam ciasto w dużej blasze, więc było płaskie, ale za to bardzo podzielne. Można użyć mniejszej blaszki, wtedy będzie wyższe. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przyślij przepis" 07/2009 i troszkę go "podrasowałam" dodając budyń w proszku do ciasta. Myślę, że to była świetna decyzja, bo dzięki niemu ciacho ma taki specyficzny, delikatny smak. Placek został zjedzony, ale ja mam już kilka innych pomysłów na zastosowanie rabarbaru :)
Składniki na blachę o wym. 25x35 cm:
- 0,5 kostki margaryny (125g)
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5 kg rabarbaru
Rabarbar ubyc, obrac i pokroic na nieduże kawałki.W naczyniu zmiksować ze sobą jajka, miękką margarynę oraz cukier. Dolać mleko oraz dosypać cukier waniliowy, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń w proszku. Wszystko zmiksować na gładką masę. Gdyby była bardzo gęsta dolać jeszcze trochę mleka.
Ciasto przelać do wyłożonej pergaminem formy, a na nie równomiernie rozsypać rabarbar (mogą to być również inne owoce). Piec w temp. 180 st. C, przez ok. 45-50 min. Po upieczeniu i ostygnięciu placek można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
z pewnością delikatny i mięciutki. Fajnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWszędzie w koło kusicie tym rabarbarem a u mnie jak nie było tak nie ma :(
OdpowiedzUsuńDaj tylko znać, a ja Ci zapakuję i wyślę trochę swojego :)
UsuńSama ostatnio robiłam ciasto drożdżowe z rabarbarem dla rodziny. Nie lubię ani ciasta drożdżowego (a wychodzi mi świetnie) ani rabarbaru. Jak chcę zrobić coś, co ja lubię to mi nie wychodzi i gdzie tu sprawiedliwość? :P
OdpowiedzUsuńO rany, to jakieś fatum chyba ;p Ale nie poddawaj się i próbuj dalej, może w końcu coś się uda :)
UsuńCiasta z rabarbarem wręcz uzależniają. Świetny przepis;)
OdpowiedzUsuńZewsząd zalewają mnie wypieki z rabarbarem i co raz trudniej mi się oprzeć. Choć nie przepadam za rabarbarem, to bardzo chcę spróbować i się przekonać ;-)
OdpowiedzUsuńsmakowity! ja też kupiłam rabarbar i nie zawaham się go użyć :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rabarbarowe ciasta, zazdroszczę rabarbarowego ogródka:)
OdpowiedzUsuńRabarbar! uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuń