To ciasto jest moim małym eksperymentem: przepis na masę z kaszy manny znalazłam w gazetce z serii "Przepisy czytelników"(Nr 12/2011), natomiast biszkopt upiekłam według naszego domowego i sprawdzonego przepisu. Pomysł na przełożenie ciasta kwaskowatym dżemem i nasączenie go przyszedł mi do głowy już podczas robienia. Po złożeniu wszystkiego w całość wyszło smaczne, całkiem spore ciasto do niedzielnej kawy :)
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szkl. cukru
- 1 opak. cukru waniliowego
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa:
- 3 szkl. mleka
- 1 szkl. kaszy manny błyskawicznej
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szkl. cukru
- kilka kropel olejku migdałowego
- 2 łyżki kakao + kilka łyżek mleka
Dodatkowo:
- mały słoiczek kwaśnego dżemu
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 0,5 szkl. wody + sok z połowy cytryny + 1 łyżeczka cukru do nasączenia ciasta
Najpierw należy upiec ciasto. Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy i zmiksować, aż piana będzie błyszczeć. Nadal miksując dodać żółtka. Na koniec wsypać przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie łyżką wmieszać je w ciasto. Przelać masę do blachy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.
Pod koniec pieczenia ciasta zacząć przygotowywać masę. Do miseczki wsypać kakao, dodać kilka łyżek mleka i rozpuścić w nim kakao. Odstawić je. Do rondla o grubym dnie wlać 3 szklanki mleka, dodać pozostałe składniki i wszystko mieszając zagotować, aż kasza zgęstnieje. Dodać rozpuszczone kakao i zagotować jeszcze raz.
Upieczone i ostudzone ciasto przeciąć na dwa blaty, nasączyć je wodą z sokiem cytryny, posmarować dolny blat dżemem, a następnie masą (nie musi być do końca ostudzona). Położyć górny blat i docisnąć. Wierzch ciasta posmarować rozpuszczoną czekoladą i przystroić.
Smacznego :)
O rany jakie to musi być pyszne. Idealne na taki deszczowy dzień.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ♥ Pati
masa z kaszy jest świetna!!! poproszę kawałeczek do środowej kawy :)
OdpowiedzUsuńDumnie się prezentuje i tak, biszkopt do kawy jak najbardziej. Swoją drogą, fajnie, że modyfikujesz przepisy :)
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Wow! Takiego to ja jeszcze nie widziałam i nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń