czwartek, 6 grudnia 2012

Muffinki z nutą cynamonowo-kawową

  A jutro do pracy zabieram ze sobą muffinki. Taki słodki akcent na zakończenie tygodnia :) Babeczki z aromatem kawy, nutą cynamonu i dodatkiem orzechów na pewno sprawią, że ten kolejny mroźny dzień będzie przyjemniejszy :) Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta za grosik" 1/2011.





Składniki na 12 szt.:
  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • duża garść posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/3 szkl. wody
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. oleju
  • 0,5 szkl. jogurtu naturalnego

  W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy oraz cynamon. W przegotowanej, chłodnej wodzie rozpuścić kawę.

  Do drugiej miski wbić jajko, dodać cukier, olej, jogurt oraz kawę, dokładnie wymieszać. Zawartość obu misek połączyć wymieszać tak, aby składniki się połączyły.

  Papilotki wypełnić do 2/3 wysokości ciastem. Piec ok. 25. min. w temp. 200 st. C, aż muffinki się zarumienią. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.






  Smacznego :)


5 komentarzy:

  1. pycha!:) muffinki zawsze się sprawdzają i szybko się je robi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. cynamon musi fajnie grać z kawą :).. ale wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudowny musi być piątek z takimi muffinkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzień z muffinkami to dobry dzień :-) Pyszna świąteczna nuta.

    OdpowiedzUsuń