Gdy znalazłam na blogu moje pasje przepis na ten chlebek od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Składniki w nim zawarte sprawiają, że wypiek jest dość oryginalny i smakiem różni się znacząco od tradycyjnych wypieków. Dzięki jabłkom chlebek jest fajnie wilgotny w środku, a ziołowa chrupiąca skórka to niebo w gębie. Poza tym dobrze smakuje z samym masełkiem, jak i z typowymi kanapkowymi dodatkami takimi jak serek czy wędlina. Tak więc jeśli ktoś jest chętny do poeksperymentowania i poznania nowych smaków to ten przepis serdecznie polecam :)
Składniki:
- 90g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
- 300ml gorącej wody
- 40g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 220g jabłek (waga po obraniu)
- 380g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 0,5- 1 łyżeczki kminu rzymskiego (w zależności od preferencji)
- 1 jajko
- trochę kminu rzymskiego i tymianku
Płatki owsiane zalać gorącą woda i odstawić na ok. 10 min., aby nasiąknęły. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich odsączone z nadmiaru wody płatki owsiane, drożdże oraz pozostałe składniki. Masę wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół h do podrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec ok. 30-40 min. w temp. 200 st. C. Wstawiłam do piekarnika na czas pieczenia mały pojemniczek z wodą, dzięki czemu skórka chleba była bardziej chrupiąca. Po upieczeniu chleb ostudzić na kratce.
Smacznego :)
ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie! i zdrowo:)
OdpowiedzUsuńSzczyt aromatu :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny chlebek i ta ziołowa skórka zdecydowanie do mnie przemawia. Będę musiała koniecznie spróbować :) Pozdrawiam kruszynko :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobię jak pięknie pachniał!
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis na chleb:)
OdpowiedzUsuńkminek i tymianek z jabłkiem? To mnie zaskoczyłaś..:) Ciekawe jak to smakuje?;)
OdpowiedzUsuńAle bardzo ładnie wygląda, taki wilgotny, mokry:)
bardzo ciekawy przepis - połączeni ziół i jabłek
OdpowiedzUsuńciekawi mnie jak smakuje z wędliną :)
niespotykane smaki, musi być pyszny! nie ma nic lepszego, niż domowe pieczywo :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie połączenie ziółek z jabłkami jest niespotykane aż mnie korci by spróbować :)
OdpowiedzUsuńMnie też podoba się takie połączenie smaków- cąłkiem inne!
OdpowiedzUsuń