poniedziałek, 11 lutego 2013

Owsiany chlebek z jabłkami, kminem i tymiankiem

  Gdy znalazłam na blogu moje pasje przepis na ten chlebek od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować. Składniki w nim zawarte sprawiają, że wypiek jest dość oryginalny i smakiem różni się znacząco od tradycyjnych wypieków. Dzięki jabłkom chlebek jest fajnie wilgotny w środku, a ziołowa chrupiąca skórka to niebo w gębie. Poza tym dobrze smakuje z samym masełkiem, jak i z typowymi kanapkowymi dodatkami takimi jak serek czy wędlina. Tak więc jeśli ktoś jest chętny do poeksperymentowania i poznania nowych smaków to ten przepis serdecznie polecam :)






Składniki:
  • 90g płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
  • 300ml gorącej wody
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 220g jabłek (waga po obraniu)
  • 380g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5- 1 łyżeczki kminu rzymskiego (w zależności od preferencji)
Do posmarowania wierzchu:
  • 1 jajko
  •  trochę kminu rzymskiego i tymianku


  Płatki owsiane zalać gorącą woda i odstawić na ok. 10 min., aby nasiąknęły. Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier i rozetrzeć na jednolitą masę. Odstawić. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do nich odsączone z nadmiaru wody płatki owsiane, drożdże oraz pozostałe składniki. Masę wyrobić na gładkie ciasto. Przełożyć je do natłuszczonej i wysypanej otrębami keksówki i odstawić w ciepłe miejsce na ok. pół h do podrośnięcia.

  Wyrośnięte ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ziołami. Piec ok. 30-40 min. w temp. 200 st. C. Wstawiłam do piekarnika na czas pieczenia mały pojemniczek z wodą, dzięki czemu skórka chleba była bardziej chrupiąca. Po upieczeniu chleb ostudzić na kratce.






  Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. ciekawe połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny chlebek i ta ziołowa skórka zdecydowanie do mnie przemawia. Będę musiała koniecznie spróbować :) Pozdrawiam kruszynko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyobrażam sobię jak pięknie pachniał!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo ciekawy przepis na chleb:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kminek i tymianek z jabłkiem? To mnie zaskoczyłaś..:) Ciekawe jak to smakuje?;)
    Ale bardzo ładnie wygląda, taki wilgotny, mokry:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ciekawy przepis - połączeni ziół i jabłek
    ciekawi mnie jak smakuje z wędliną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niespotykane smaki, musi być pyszny! nie ma nic lepszego, niż domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie połączenie ziółek z jabłkami jest niespotykane aż mnie korci by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie też podoba się takie połączenie smaków- cąłkiem inne!

    OdpowiedzUsuń