Miałam ochotę na coś słodkiego, ale zarazem nie za ciężkiego. Zrobiłam szybki przegląd zawartości szafek i już wiedziałam! Kakaowa tarta z brzoskwiniami, bananem i bitą śmietaną, aż się oblizałam na samą myśl :) Jeszcze tylko znalazłam przepis na kruche ciasto i wzięłam się do roboty. A oto efekty:
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki
- 100g bardzo zimnego masła
- 1 małe jajko
- 1/4 szkl. zimnej wody
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
Pozostałe:
- 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
- 0,5 dużego banana
- kilka kropel soku z cytryny
- 0,5 opakowania kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- galaretka truskawkowa
Masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką (jak na kruszonkę), dodać pozostałe składniki i wszystko razem szybko zagnieść. Jeśli składniki były bardzo zimne ciasto można od razu rozwałkować i wyłożyć na blachę do tarty (wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną). Przed włożeniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową i wysypać na nią surową fasolę. Piec przez ok. 15 min. w temp. 180 st. C, następnie zdjąć folię i fasolę i dopiekać jeszcze przez ok. 5-10 min. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (zmniejszyć ilość wody o 0,5 szkl.) i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Brzoskwinie i banany pokroić na plasterki. Banany skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Ubitą śmietanę rozsmarować na ostudzonym cieście, na niej poukładać owoce. Wszystko zalać tężejącą galaretką. Tartę schładzać przez przynajmniej 1-2 h przed podaniem.
Smacznego :)
pycha!:) lubię takie lekkie ciasta:)
OdpowiedzUsuńCiasto z galaretką jest pyszne!
OdpowiedzUsuńTakie tarty są zdecydowanie najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńJaka fajna kolorowa, super :-)
OdpowiedzUsuńJa też się oblizuję na samą myśl, bo tylko myśl mi pozostała ;-)
OdpowiedzUsuńEfekt jest świetny!
OdpowiedzUsuńpychota! czekam na truskawki by zrobić taki deserek :)
OdpowiedzUsuń