środa, 15 maja 2013

Tarta z owocami i bitą śmietaną

  Miałam ochotę na coś słodkiego, ale zarazem nie za ciężkiego. Zrobiłam szybki przegląd zawartości szafek i już wiedziałam! Kakaowa tarta z brzoskwiniami, bananem i bitą śmietaną, aż się oblizałam na samą myśl :) Jeszcze tylko znalazłam przepis na kruche ciasto i wzięłam się do roboty. A oto efekty:







Składniki:

Ciasto:
  • 200g mąki
  • 100g bardzo zimnego masła
  • 1 małe jajko
  • 1/4 szkl. zimnej wody
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao

Pozostałe:
  • 4-5 połówek brzoskwiń z puszki
  • 0,5 dużego banana
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 0,5 opakowania kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • galaretka truskawkowa


  Masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką (jak na kruszonkę), dodać pozostałe składniki i wszystko razem szybko zagnieść. Jeśli składniki były bardzo zimne ciasto można od razu rozwałkować i wyłożyć na blachę do tarty (wcześniej natłuszczoną i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną). Przed włożeniem do piekarnika ciasto ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową i wysypać na nią surową fasolę. Piec przez ok. 15 min. w temp. 180 st. C, następnie zdjąć folię i fasolę i dopiekać jeszcze przez ok. 5-10 min. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

  Galaretkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu (zmniejszyć ilość wody o 0,5 szkl.) i odstawić do ostygnięcia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Brzoskwinie i banany pokroić na plasterki. Banany skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

  Ubitą śmietanę rozsmarować na ostudzonym cieście, na niej poukładać owoce. Wszystko zalać tężejącą galaretką. Tartę schładzać przez przynajmniej 1-2 h przed podaniem.

 



  Smacznego :)


7 komentarzy:

  1. pycha!:) lubię takie lekkie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto z galaretką jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie tarty są zdecydowanie najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka fajna kolorowa, super :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też się oblizuję na samą myśl, bo tylko myśl mi pozostała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota! czekam na truskawki by zrobić taki deserek :)

    OdpowiedzUsuń