Delikatne, mięciutkie ciasto, słodki twarożek i mocno kwaśny rabarbar to w tym przypadku trio idealne. Na ten przepis natknęłam się poszukując inspiracji na wypieki z rabarbarem, który zaczyna pięknie rosnąć na naszej działce i mam nadzieję, że uda mi się jeszcze w tym sezonie upiec kilka słodkości z jego udziałem :)
Składniki na ok. 20 szt.:
Ciasto:
- 300g mąki
- 170g cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 200 ml mleka
Masa serowa:
- 300g twarogu
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- kilka niedużych łodyg rabarbaru
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki na ciasto. W drugiej mniejszej wymieszać wszystkie płynne składniki, następnie połączyć zawartość obu misek, szybko mieszając. Odstawić na chwilę.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać cukry oraz jajko i wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na nieduże kawałki.
Do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki nakładać: najpierw jedną łyżkę ciasta, na nie łyżkę twarożku, następnie kilka kawałków rabarbaru i na wierzch trochę ciasta. Muffinki piec ok. 25-30 min. w temp. 180 st. C.
Smacznego :)
widzę, że i u ciebie gości rabarbar-muffiny z nim muszą być cudowne:)
OdpowiedzUsuńMuffiny super, sezon na rabarbar trwa to trzeba to wykorzystać :-)
OdpowiedzUsuńrabarbarowy sezon otwarty, więc trzeba korzystać:D
OdpowiedzUsuńuwielbiam sezon rabarbarowy! a muffinki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńmuszą być smaczne, fajne wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z dodatkiem rabarbaru :D
OdpowiedzUsuńświetne dodatki - ser lubi się z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńKról maja wszędzie pasuje :D
OdpowiedzUsuńchyba jutro będę robić muffiny juz dawno ich nie jadałam ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie poszukiwałam przepisu na "coś" z twarogiem oraz rabarbarem i zdecydowałam się na te muffiny. Są pyszne! Dziękuję za przepis :D
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu spróbować takich twarogowych
OdpowiedzUsuń