poniedziałek, 10 czerwca 2013

Ciasto z rabarbarem i puszystą pianką

  Powracam do Was z kolejną rabarbarową propozycją. Przepis na to wspaniałe ciacho znalazłam  tutaj i jestem nim zachwycona (moja rodzinka chyba również, bo gdy podałam je na niedzielny podwieczorek to sprzątnęli wszystko do ostatniego okruszka w kilkanaście minut:)) Także myślę, że powrócę do niego nie raz, a gdy skończy się rabarbar dodam inne owoce sezonowe, powinno wyjść równie pyszne :))






Składniki na blachę o wym. 22x33 cm (można użyć mniejszej blachy wtedy ciasto będzie wyższe):

Ciasto:
  • 2,5 szkl. mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • 250g margaryny
  • 5 żółtek
Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 1 szkl. cukru
  • 16g cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szkl.oleju 
  • ok. 0,5 kg rabarbaru
  • 1/4 szkl. cukru pudru



    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, zimne żółtka oraz zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Ciasto rozcierać rękoma jak na kruszonkę, a następnie szybko zagnieść. Podzielić je na dwie części (w proporcji 40% i 60%), zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.

  Rabarbar obrać, pokroić w niedużą kostkę i obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze. Odstawić.

  Dno wyłożonej pergaminem blaszki wykleić większą częścią schłodzonego ciasta. Piec je przez ok. 20 min. w temp. 180 st. C.

  W czasie gdy spód ciasta się piecze ubić białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodawać powoli cukier waniliowy oraz cukier. Następnie wsypać proszek budyniowy i szybko zmiksować. Na koniec cienką strużką wciąż miksując wlać olej.

  Na spód podpieczonego ciasta wyłożyć piankę budyniową, na nią rozsypać rabarbar (odsączony, jeśli puści sok), a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec przez ok. 45 min. w temp. 180 st.






  Smacznego :)

 PS Jak Wam się podobają takie duże zdjęcia? A może lepiej wrócić do mniejszych?


16 komentarzy:

  1. Też nie zostawiłabym żadnego okruszka, wygląda przepysznie :)

    http://katarzynagotuje.blogspot.com - zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dziwie się, że tak szybko zjedli bo wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. zdjęcia super ;)
    też często robię takie podobne ciasto tylko z jabłkami bo rabarbaru u mnie nie ma :(

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha!:) ja z pianką robię zawsze z malinami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaki zrobiłaś, ta piana tak ładnie wygląda. Dostałam ślinotoku, a naprawdę rzadko co mnie rusza ze słodkich wypieków.:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda! Narobiłaś mi ochoty!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam takie ciasto :) z innymi owocami będzie równie pyszne, ale póki co cieszmy się rabarbarem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo, do zrobienia ;]
    nie jestem ciastowa, dlatego będę tu częściej...;]

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie pyszności zawsze szybko znikają ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo lubię takie ciasta z rabarbarem, a jeszcze ta pianka-mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ooo jakie fajne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  12. o, znam i często korzystam z tego przepisu - u mnie to popisowa szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mam gdzieś podobny przepis, ale bałam się wypróbować, a tu widzę, że ciasto udaje się wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Rewelacja!!! Na stronę przybyłam, przepis zobaczyłam i wczoraj zrobiłam :) Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń