Powracam do Was z kolejną rabarbarową propozycją. Przepis na to wspaniałe ciacho znalazłam tutaj i jestem nim zachwycona (moja rodzinka chyba również, bo gdy podałam je na niedzielny podwieczorek to sprzątnęli wszystko do ostatniego okruszka w kilkanaście minut:)) Także myślę, że powrócę do niego nie raz, a gdy skończy się rabarbar dodam inne owoce sezonowe, powinno wyjść równie pyszne :))
Składniki na blachę o wym. 22x33 cm (można użyć mniejszej blachy wtedy ciasto będzie wyższe):
Ciasto:
- 2,5 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- 250g margaryny
- 5 żółtek
Pianka budyniowa:
- 5 białek
- 1 szkl. cukru
- 16g cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 szkl.oleju
- ok. 0,5 kg rabarbaru
- 1/4 szkl. cukru pudru
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, zimne żółtka oraz zimną margarynę pokrojoną w kostkę. Ciasto rozcierać rękoma jak na kruszonkę, a następnie szybko zagnieść. Podzielić je na dwie części (w proporcji 40% i 60%), zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Rabarbar obrać, pokroić w niedużą kostkę i obtoczyć dokładnie w cukrze pudrze. Odstawić.
Dno wyłożonej pergaminem blaszki wykleić większą częścią schłodzonego ciasta. Piec je przez ok. 20 min. w temp. 180 st. C.
W czasie gdy spód ciasta się piecze ubić białka (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Nie przestając miksować dodawać powoli cukier waniliowy oraz cukier. Następnie wsypać proszek budyniowy i szybko zmiksować. Na koniec cienką strużką wciąż miksując wlać olej.
Na spód podpieczonego ciasta wyłożyć piankę budyniową, na nią rozsypać rabarbar (odsączony, jeśli puści sok), a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec przez ok. 45 min. w temp. 180 st.
Smacznego :)
PS Jak Wam się podobają takie duże zdjęcia? A może lepiej wrócić do mniejszych?
Też nie zostawiłabym żadnego okruszka, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://katarzynagotuje.blogspot.com - zapraszam do mnie :)
Nie dziwie się, że tak szybko zjedli bo wygląda mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńCiasto takie, jak lubię:)
OdpowiedzUsuńzdjęcia super ;)
OdpowiedzUsuńteż często robię takie podobne ciasto tylko z jabłkami bo rabarbaru u mnie nie ma :(
pycha!:) ja z pianką robię zawsze z malinami:)
OdpowiedzUsuńAle mi smaki zrobiłaś, ta piana tak ładnie wygląda. Dostałam ślinotoku, a naprawdę rzadko co mnie rusza ze słodkich wypieków.:-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda! Narobiłaś mi ochoty!:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasto :) z innymi owocami będzie równie pyszne, ale póki co cieszmy się rabarbarem :D
OdpowiedzUsuńooo, do zrobienia ;]
OdpowiedzUsuńnie jestem ciastowa, dlatego będę tu częściej...;]
Takie pyszności zawsze szybko znikają ;-)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciasta z rabarbarem, a jeszcze ta pianka-mniam :)
OdpowiedzUsuńooo jakie fajne ciasto:)
OdpowiedzUsuńo, znam i często korzystam z tego przepisu - u mnie to popisowa szarlotka :)
OdpowiedzUsuńMam gdzieś podobny przepis, ale bałam się wypróbować, a tu widzę, że ciasto udaje się wspaniale:)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!! Na stronę przybyłam, przepis zobaczyłam i wczoraj zrobiłam :) Pycha!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało :))
Usuń