Szybki serniczek z mascarpone, świeżymi truskawkami i galaretką to jedno z dwóch ciast, które zrobiłam na imieniny mamy. Chodziło mi o nieskomplikowane i lekkie ciacho, które sprawdzi się w te upalne dni. Serniczek wyszedł idealnie i wszystkim bardzo smakował, sama byłam zaskoczona, że tak fajnie smakuje :) Przepis na niego zaczerpnęłam stąd i jedyne co bym zmieniła to o połowę zmniejszyła składniki na biszkopt, bo wyszedł mi taki wysoki, że starczyło na jeszcze jeden sernik :))
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniacznej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g zmielonego twarogu do serników (u mnie waniliowy)
- 250g serka mascarpone
- 100g cukru pudru
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe
Aby upiec biszkopt: białka oddzielić od żółtek i ubić je ze szczyptą soli na sztywną pianę, wciąż miksując dosypywać powoli cukier. Żółtka rozbełtać widelcem i dodać do piany, zmiksować na niskich obrotach. Mąki i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę natłuścić, obsypać tartą bułką i wylać do niej ciasto. Piec ok. 25-30 min. w temp. 170 st. C. Upieczone ciasto stopniowo przyzwyczajać do temp. pokojowej, żeby nie opadło, zostawić do ostygnięcia.
Twaróg, serek oraz cukier puder zmiksować na gładką masę i wyłożyć na dobrze ostudzony biszkopt. Truskawki pokroić i ułożyć na masie serowej. Obie galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody. Gdy zaczną tężeć wylać je na truskawki i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego :)
mniam, uwielbiam takie serniki :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie ciacha:)
OdpowiedzUsuńMascarpone i truskawki - super:)
OdpowiedzUsuńPychota!!!! bez dwóch zdań - pychota ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
boski!:) uwielbiam serniki na zimno i zawsze własnie robię z truskawkami i galaretką truskawkową:)
OdpowiedzUsuńlubię dodatek mascarpone, nadaje tego kremowego smaku :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńidealne na letnie dni :D
OdpowiedzUsuń