To na prawdę szybkie ciasto. Robi się je raz dwa, ale nie umniejsza to w żadnym stopniu jego walorom smakowym. Ciacho jest delikatne, puszyste i nawet następnego dnia wciąż mięciutkie. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców lub orzechów, więc piec je można przez okrągły rok :) Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta za grosik" nr 5/2011.
Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
- 3/4 szkl. oleju
- 3 szkl. mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- ok. 500g rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
Składniki ciasta wrzucać do dużej miski w podanej kolejności, wciąż mieszając łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelać je do wyłożonej pergaminem blaszki.
Umyty i obrany rabarbar pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem i rozsypać równomiernie na cieście. Piec ok. 50-60 min. w temp. 180 st. C.
Nie wyjmować ciasta od razu z nagrzanego piekarnika, tylko stopniowo "przyzwyczajać" do temperatury pokojowej. Jeszcze letnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
pychotka:)lubię kwaśne smaki w słodkich ciastach:)
OdpowiedzUsuńwygląda faktycznie pysznie :) mięciutko i smacznie!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte! Mój mąż uwielbia takie ciasta to chyba będzie niespodzianka:)
OdpowiedzUsuńmam sporo czarnych porzeczek, i zastanawiałam się ostatnio nad Twoimi kruchymi rogalikami. ale może zrobię ciasto :> szybciej i łatwiej :P
OdpowiedzUsuńjak ładnie wyrosło! bardzo lubię takie szybkie ciasta, zwłaszcza z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńooo.. wygląda cuudownie :) i zapewne nie jest za słodkie ;D
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, szybkie, i dobre, rabarbar idealnie nadaje się, do takiego ciasta ;-)
OdpowiedzUsuńklasyka rabarbarowa :) lubię !!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Ale Twoje pięknie wyrosło:-)
OdpowiedzUsuńoch, czyli mam kolejny sprawdzony przepis ;]
OdpowiedzUsuń