środa, 17 lipca 2013

Szybkie ciasto z rabarbarem

  To na prawdę szybkie ciasto. Robi się je raz dwa, ale nie umniejsza to w żadnym stopniu jego walorom smakowym. Ciacho jest delikatne, puszyste i nawet następnego dnia wciąż mięciutkie. Zamiast rabarbaru można użyć innych owoców lub orzechów, więc piec je można przez okrągły rok :) Przepis pochodzi z gazetki "Ciasta za grosik" nr 5/2011.








Składniki na blachę o wym. 22x22 cm:

 Ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
  • 3/4 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 
  • ok. 500g rabarbaru
  • 2-3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania



  Składniki ciasta wrzucać do dużej miski w podanej kolejności, wciąż mieszając łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przelać je do wyłożonej pergaminem blaszki.

  Umyty i obrany rabarbar pokroić na kawałeczki, wymieszać z cukrem i rozsypać równomiernie na cieście. Piec ok. 50-60 min. w temp. 180 st. C. 

  Nie wyjmować ciasta od razu z nagrzanego piekarnika, tylko stopniowo "przyzwyczajać" do temperatury pokojowej. Jeszcze letnie oprószyć cukrem pudrem.








  Smacznego :)


11 komentarzy:

  1. pychotka:)lubię kwaśne smaki w słodkich ciastach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda faktycznie pysznie :) mięciutko i smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyrośnięte! Mój mąż uwielbia takie ciasta to chyba będzie niespodzianka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam sporo czarnych porzeczek, i zastanawiałam się ostatnio nad Twoimi kruchymi rogalikami. ale może zrobię ciasto :> szybciej i łatwiej :P

    OdpowiedzUsuń
  5. jak ładnie wyrosło! bardzo lubię takie szybkie ciasta, zwłaszcza z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo.. wygląda cuudownie :) i zapewne nie jest za słodkie ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajne, szybkie, i dobre, rabarbar idealnie nadaje się, do takiego ciasta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  8. klasyka rabarbarowa :) lubię !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie szybkie ciasta z sezonowymi owocami. Ale Twoje pięknie wyrosło:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. och, czyli mam kolejny sprawdzony przepis ;]

    OdpowiedzUsuń